14 aug. 2023 | 09:43

Semnalul de alarmă îngrijorător al oamenilor de știință: mii de microplastice descoperite în țesutul inimii umane

ACTUALITATE
Semnalul de alarmă îngrijorător al oamenilor de știință: mii de microplastice descoperite în țesutul inimii umane

Microplasticele sunt peste tot, chiar și în adâncul inimii tale.

Microplasticele au fost descoperite pentru prima dată în inima umană și în țesuturile sale cele mai interioare. Deși consecințele asupra sănătății sunt încă necunoscute, noul studiu este un nou avertisment despre cât de răspândită a devenit problema plasticului din lume în doar un secol.

Într-un nou studiu, oamenii de știință de la Spitalul Beijing Anzhen din China au colectat mostre de țesut cardiac de la 15 pacienți supuși unei intervenții chirurgicale pe inimă, precum și mostre de sânge prelevate atât înainte, cât și după operație.

Microplastic în organismul uman

Folosind o serie de tehnici de imagistică diferite, echipa „a detectat zeci până la mii de bucăți individuale de microplastic în majoritatea probelor de țesut”, potrivit unui comunicat de presă.

Pentru început, toate probele de sânge au conținut microplastice. Probele de sânge prelevate după operație conțineau microplastice de dimensiuni mai mici și aveau mai multe tipuri de materiale plastice. Din mostrele de țesut, cercetătorii au descoperit nouă tipuri de plastic în cinci tipuri de țesut cardiac. Unele dintre aceste microplastice erau evident acolo înainte de orice operație.

Echipa a identificat particule microscopice de poli (metacrilat de metil) în apendicele atriului stâng, țesutul adipos epicardic și țesutul adipos pericardic, despre care cercetătorii spun că „nu pot fi atribuite expunerii accidentale, în timpul intervenției chirurgicale”.

Alte tipuri de plastic găsite în eșantion au inclus polietilen tereftalat – utilizat pe scară largă în îmbrăcăminte și recipiente pentru alimente – și clorură de polivinil – care este răspândită în construcții.

„Detectarea in vivo a microplasticelor este alarmantă și sunt necesare mai multe studii pentru a investiga modul în care acestea intră în țesuturile cardiace și efectele potențiale ale acestora asupra prognosticului pe termen lung după intervenția chirurgicală cardiacă”, scriu autorii studiului în concluzia lor.

Microplasticele au fost găsite, practic, în toate colțurile mediului Pământului, de la gheața din Antarctica până la zăpada din Arctica.

Există tot mai multe dovezi că microplasticele devin din ce în ce mai răspândite și în corpul uman. Oamenii de știință au descoperit că fecalele umane sunt pline de microplastice, ceea ce indică faptul că materialele sunt omniprezente în intestinul uman. Există, de asemenea, dovezi că sunt microplastice încorporate în multe alte organe și țesuturi. Le-au identificat chiar și în placentele umane.