11 aug. 2023 | 11:18

Cel mai vechi oraș din România este și cel mai turistic, dar nu mulți cunosc istoria lui

ACTUALITATE
Cel mai vechi oraș din România este și cel mai turistic, dar nu mulți cunosc istoria lui

Mii de turiști ajung în acest oraș în fiecare an, atât români, cât și străini. Totuși, sunt puțin cei care îi cunosc istoria atât de îndelungată și interesantă. Este cel mai vechi oraș din țara noastră, atestat din secolul al VII-lea. Nu este vorba nici despre Sibiu, nici despre Sighișoara, așa cum ai putea crede.

Cel mai vechi oraș din România. Lucrul știut de puțini români

Ei bine, vorbim despre Constanța, cel mai vechi oraș din România. El apare în unele acte încă din anul 657 î.Hr.

Cel mai vechi oraș locuit în mod continuu din România și cel mai mare port maritim al țării, Constanța își trasează istoria pe parcursul a aproximativ 2.500 de ani. În mod inițial numit Tomis, legenda spune că Constanța a fost vizitată de Iason și Argonauții după ce au găsit Velul de Aur.

Fondat de coloniști greci din Milet în secolul al VI-lea î.Hr., Tomis a fost cucerit de romani în 71 î.Hr. și redenumit Constantiana de către împăratul roman Constantin cel Mare, în onoarea surorii sale. C

onstanța a înflorit în timpul secolului al XIII-lea, când negustorii genovezi dominau Marea Neagră, dar orașul a început să decline două secole mai târziu, când a căzut sub stăpânirea turcilor.

 În perioada otomană, numele său a fost prescurtat la Constanța. Vilele și hotelurile elegante au fost construite la sfârșitul secolului al XIX-lea, când regele Carol I a decis să revigoreze Constanța ca port și stațiune de pe litoral.

Constanța, unul dintre cele mai turistice orașe

Astăzi, Constanța este unul dintre cele mai mari orașe din România și un important centru cultural și economic, demn de explorat datorită comorilor sale arheologice și arhitecturii Centrului Vechi.

Monumentele sale istorice, ruinele antice, marele Cazinou, muzeele și magazinele, precum și proximitatea față de stațiunile de pe plajă îl fac punctul central al turismului de pe coasta Mării Negre. Restaurantele în aer liber, cluburile de noapte și cabaretele oferă o varietate largă de divertisment.

Constanța este mai mult decât punctul de intrare către litoralul Mării Negre. Este un loc cu o istorie lungă și interesantă, atestată de numeroasele sale vestigii grecești și romane remarcabile, clădirile istorice și fațadele colorate care se găsesc în Centrul Vechi al Orașului.