09 aug. 2023 | 14:55

Ce se întâmplă cu pădurile lumii și cum influențează ele criza climatică

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu pădurile lumii și cum influențează ele criza climatică

În 2015, cercetările privind acoperirea pădurilor, la nivel mondial, au relevat un fapt îngrijorător, este pe cale de dispariție și se fragmentează.

Acest proces, numit fragmentare, face ca cele mai adânci și mai întunecate părți ale pădurilor lumii să se micșoreze.

Fragmentarea pădurilor este o veste proastă pentru multe specii de animale și plante unice.

De asemenea, reduce capacitatea pădurii de a capta și stoca carbon, care este o parte importantă a combaterii schimbărilor climatice.

Cercetătorii de la Universitatea Fudan din China au efectuat recent un studiu care a cartografiat schimbările în fragmentarea globală a pădurilor, între anii 2000 și 2020.

Rezultatele arată că cele mai diverse păduri de pe planetă continuă să sufere o fragmentare tot mai mare, în principal din cauza defrișării.

Cu toate acestea, imaginea este diferită în anumite regiuni boreale, temperate și subtropicale. În special, petice de pădure din vestul Canadei, vestul și estul îndepărtat al Rusiei și centrul și sudul Chinei par să se apropie.

Mai puțină fragmentare ar trebui, în teorie, să aducă un plus la biodiversitatea pădurilor și să sporească eliminarea carbonului, dar rezultatul depinde în cele din urmă de tipul de păduri care cresc sau care sunt plantate.

Din studiu nu este clar dacă este vorba despre replantarea de păduri cu o singură specie pentru lemn sau bioenergie sau dacă este regenerare naturală.

Un al doilea studiu face lumină, în ceea ce privește situația pădurilor din lume

Cu toate acestea, un studiu diferit, din 2022, a făcut puțină lumină asupra situației. Acesta a evidențiat prezența unor suprafețe mari de pădure plantată în regiunile temperate și boreale, alături de păduri naturale regenerate cu semne de intervenție umană.

Aceste păduri găzduiesc biodiversitate foarte diferită de pădurile naturale, vechi și sunt mai puțin eficiente în stocarea carbonului.

Așadar, o veste ca aceasta nu pare să fie mereu bună, de vreme ce omul a distrus și continuă să distrugă ceea ce natura a creat timp de mii de ani, contribuind astfel la un dezechilibru major ce duce la inevitabila criză climatică cu care ne confruntăm.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele