04 aug. 2023 | 11:58

Cu cât s-au ieftinit alimentele de bază. Reducerea observată de Consiliul Concurenței, mai mică față de cea anunțată de Marcel Ciolacu

ACTUALITATE
Cu cât s-au ieftinit alimentele de bază. Reducerea observată de Consiliul Concurenței, mai mică față de cea anunțată de Marcel Ciolacu

Prețurile alimentelor de bază, pentru care Guvernul a limitat adaosul comercial, au înregistrat o reducere mai mică față de cea care a fost anunțată de premierul Marcel Ciolacu, potrivit Consiliului Concurenței.

Cu cât au scăzut prețurile alimentelor de bază, de fapt

Prim-ministrul Marcel Ciolacu anunțase că a observat că prețurile alimentelor de bază ar fi scăzut cu 35% și chiar cu 50%. Însă, din datele preliminare ale prețurilor monitorizate de funcționari ai Consiliului Concurenței, scăderea a fost de cel mult 10%.

”Reducerile observate în ultima lună sunt între 0 și 10%, având în vedere că la lapte deja prețurile fuseseră reduse. E adevărat că la anumite produse, precum o anumită categorie de lapte, mai scump, prețul a scăzut și cu 20%, dar acesta nu face parte din lista cu alimente de bază”, au precizat surse din Consiliul Concurenței, potrivit Profit.ro.

Acestea au precizat că în funcție de data la care se vor raporta în cele din urmă prețurile, primele rezultate referitoare la ieftiniri ar putea să fie mai mari, dar scăderi de până la 50% sunt greu de raportat.

Produsele cu adaos comercial limitat

Lista produselor agricole și alimentare cu adaos comercial limitat include: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300 și 500 grame, fără specialități; lapte de vacă de consum la un litru, grăsime 1,5%, cu excepția UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame.

Lista alimentelor cu adaos comercial limitat continuă cu: făină albă de grâu ”000” la un kilogram; mălai la un kilogram; ouă de găină calibrul M 10 bucăți; ulei de floarea-soarelui la un litru; carne proaspătă pui și de porc; legume și fructe proaspete vrac; cartofi proaspeți albi vrac; respectiv zahăr alb tos la un kilogram.

Amintim că procesatorii și comercianții practică în prezent cote de adaos comercial de maximum 20%, în timp ce cota de adaos comercial practicată pe tot lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, poate fi de cel mult 5% față de prețul de achiziție în cazul a 14 produse agricole și alimentare.

Prevederile se aplică timp de trei luni, de la 1 august, iar în funcție de rezultate, Guvernul va lua o nouă decizie cu privire la această măsură.