05 aug. 2023 | 07:55

Ce sunt umbrele atomice de la Hiroshima și Nagasaki și cum se formează, de fapt

ACTUALITATE
Ce sunt umbrele atomice de la Hiroshima și Nagasaki și cum se formează, de fapt

În Hiroshima, există umbre permanente cauzate de intensitatea exploziei nucleare atunci când bomba a fost aruncată de americani peste localitate, în data de 6 august 1945.

Hiroshima, îpreuna cu Nagasaki, au reprezentat apogeul în ceea ce privește bomba atomică și, mai ales, au arătat unei lumi întregi de ce această armă nu ar trebui folosită de nimeni, în nicio condiție.

Evenimentul a lăsat urme adânci emoționale ale tragediei, dar și umbrele fizice permanente pe străzile din Hiroshima, Japonia.

umbrele-bombei-atomice-hiroshima

Umbra unui om surprins de bomba atomică de la Hiroshima

Cum au fost posibile aceste umbre

Aceste umbre au fost create de forța imensă a armei nucleare.

Radiația termică se deplasează în linie dreaptă, ceea ce înseamnă că atunci când este blocată de un obiect creează o umbră.

Aceste umbre există și astăzi în Japonia. De exemplu, una din imagini arată cum o roată a blocat o parte din radiație și a creat o umbră pe peretele din apropiere.

De altfel, astfel de imagini vezi peste tot atât în Hiroshima, cât și în Nagasaki, Japonia.

Poate și mai înfiorător de atât este că, în unele locuri au rămas umbrele anumitor oameni ale căror cadavre nu au fost niciodată găsite, neștiindu-se ce s-a întâmplat, de fapt, cu acestea, în ciuda unei teorii cât se poate de logice.

Fenomenul pare să fie rezultat din căldura extremă a exploziei care a vaporizat corpurile, lăsând umbrele în urmă. Umbrele acestea, rezultate din explozia bombei nucleare, vor rămâne pentru vecie imprimate în amintirile locuitorilor acestor orașe.

Evident, dacă ești curios să afli mai multe amănunte despre bomba atomică și despre creatorul ei, poți merge la cinema pentru a vedea Oppenheimer, cel mai recent film al lui Christopher Nolan, cu Cillian Murphy în rolul principal. Sau, în funcție de caz, îl poți aștepta să apară pe Netflix, de vreme ce există indicii că acest lucru s-ar putea întâmpla.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele