02 aug. 2023 | 16:34

Efectul ciudat al pericolului unui atac atomic: ce făceau americanii la începutul ”Războiului Rece”

ACTUALITATE
Efectul ciudat al pericolului unui atac atomic: ce făceau americanii la începutul ”Războiului Rece”

După ce au rezolvat în 1945, ca aliați, problema victoriei asupra Germaniei naziste, SUA și URSS au devenit țări dușmane, ciocnindu-se timp de 45 de ani într-o confruntare a ideologiilor ce a purtat numele de „Războiul Rece”. Foarte curând după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, sovieticii au creat propriile bombe atomice, lucru ce a declanșat o adevărată paranoia în rândul americanilor, mai ales în anii ’50, când au ajuns să facă tot felul de lucruri stranii de teama unui atac nuclear.

Efectul ciudat al pericolului unui atac atomic

Să-și vopsești casa în alb e o modalitate sugerată de specialiști pentru a-și mai răcori casa, mai ales în contextul valurilor de căldură pe care le traversăm în această perioadă.

Dar, în anii ’50, americanii erau sfătuiți la modul cel mai serios să-și păstreze locuințele cât mai curate și neapărat proaspăt vopsite în alb.

De ce? Se considera că astfel vor crește șansele de supraviețuire în cazul unui atac atomic din partea URSS, tartorul „blocului comunist” și marele dușman al Americii, pe atunci.

În perioada „Războiului Rece”, când SUA și URSS s-au angrenat într-o uriașă cursă a înarmării, inclusiv nucleare, amenințarea unui război atomic părea foarte reală.

Prin urmare, se propagau pe tot felul de căi sfaturi utile în caz de atac nuclear. În școli, de exemplu, Țestoasa Bert – un personaj animat faimos în acea epocă – îi învăța pe elevi tehnici de protecție și supraviețuire în caz de atac nuclear.

Când o bombă atomică detonează creând o explozie nucleară, unda de șoc se propagă în diferite moduri. Cele mai multe daune le provoacă explozia în sine, dar circa 35% din energia acesteia provine din radiațiile termice (căldura) degajate de explozie.

Ce făceau americanii la începutul ”Războiului Rece”

Căldura este atât de intensă încât tot ce se află suficient de aproape de centrul exploziei este vaporizat, ca în curisul caz al „efectului frânghiei” (Rope Trick Effect).

„Imaginile redate cu viteză mai mare ale testelor nucleare de început arată niște pete ciudate pe suprafața „mingei de foc” creată de explozie. S-a descoperit că acestea sunt cauzate, pur și simplu, de vaporizarea frânghiilor de oțel ce ancorau bomba”, a declarat dr. Sam Rigby, expert în ingineria impactului și exploziilor, pentru IFLScience.

„Radiația termică  este atât de semnificativă în cazul unei bombe atomice încât americanii erau încurajați, în perioada „Războiului Rece”, să-și păstreze casele curate și proaspăt vopsite în alb pentru a reduce riscul de a lua foc în caz de atac nuclear”

Într-un clip video ce conține asemenea instrucțiuni, numit „The House In The Middle („Casa din mijloc”), ce poate fi vizionat la finalul articolului, sunt arătate o serie de experimente ce, se credea pe atunci, reduceau riscurile distrugerii locuinței.

„Casa murdară, în stânga. Casa plină de gunoi, în dreapta. Sau cea curată și vopsită în alb, din mijloc. E alegerea ta. Recompensa va fi supraviețuirea”, se spune în comentariul clipului.

Străfulgerarea de lumină și căldură provenită de la o explozie nucleară se împrăștie în jur atât de rapid, încât se simte înainte să-și dai seama că bomba a explodat.

Asta se întâmplă din cauză că radiațiile călătoresc cu viteza luminii, mult mai mare decât cea a sunetului. Cumva, e similar cu modul în care fulgerul lovește înaintea sunetului tunetului.

Experimentele din acest clip demonstrează că străfulgerarea de lumină este însoțită de o căldură atât de mare încât casele iau foc înainte ca suflul exploziei să-și facă simțite efectele devastatoare.

Video-ul pretinde că păstrarea unei gospodării curate, fără gunoaie prin curte și chiar fără frunze uscate pe jos sau resturi de lemne, combinată cu un strat proaspăt de vopsea albă pe pereții exteriori reduce riscul de a fi arsă din temelii.

În realitate, vopsirea casei în alb poate aduce o protecție egală cu cea a unei umbrele în fața unei tornade uriașe. Pe de altă parte, testele nucleare din Nevada au arătat că cheresteaua nelăcuită/nevopsită din exteriorul caselor lua foc mai rapid decât cea tratată..

Dar capitalizarea temerilor populației față de un atac atomic era ceva obișnuit în acea perioadă, mai ales că diferitele mărci și companii găseau metode creative de a-și plasa produsele în astfel de clipuri, făcându-le reclamă.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele