Tehnologia AI, folosită pentru depistarea afecțiunilor oncologice. Volumul de muncă al radiologilor, redus la jumătate
Tehnologia AI a fost folosită pentru depistarea afecțiunilor oncologice în cadrul unui studiu. Concluzia acestuia a fost că munca radiologilor s-a redus aproape la jumătate, fără riscul de a crește numărul de rezultate fals pozitive.
Tipul de afecțiuni oncologice depistate cu ajutorul AI
Studiul a constatat că recomandările făcute de inteligența artificială (AI) au fost la fel de bune ca și cele ale a doi radiologi care lucrează împreună.
„Screeningul mamografic susținut de AI a dus la o rată de detectare a cancerului similară în comparație cu dubla lectură standard, cu un volum de muncă de citire a ecranelor substanțial mai mic, ceea ce indică faptul că folosirea AI în screeningul mamografic este sigură”, a constatat studiul.
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetare de la Universitatea Lund din Suedia și, în consecință, a urmărit 80.033 de femei suedeze cu vârsta medie de 54 de ani timp de puțin peste un an, în perioada 2021 – 2022.
Dintre cele 39.996 de paciente care au fost repartizate în mod aleatoriu la screening-ul pentru cancerul de sân cu ajutorul inteligenței artificiale, 28% sau 244 de teste au arătat cancere detectate de ecran. Dintre celelalte 40.024 de paciente care au primit screening-uri convenționale pentru depistarea cancerului, doar 25 la sută, sau 203 teste, au arătat prezența unor cancere detectate prin screening.
Screening-urile cu AI și cele convenționale, aceeași rată de falsuri pozitive
Atât screening-urile cu AI, cât și cele convenționale au înregistrat o rată de 1,5 la sută de falsuri pozitive. Cel mai impresionant este că radiologii din partea AI au avut de analizat cu 36.886 de lecturi de screening mai puține decât omologii lor, ceea ce reprezintă o reducere cu 44% a volumului de muncă.
„Aceste rezultate intermediare promițătoare privind siguranța ar trebui să fie folosite pentru noi studii și evaluări bazate pe programe pentru a aborda deficitul pronunțat de radiologi din multe țări, dar nu sunt suficiente de unele singure pentru a confirma că AI este gata să fie implementată în screeningul mamografic.
Încă trebuie să înțelegem implicațiile asupra rezultatelor pacienților, în special dacă expertiza radiologilor combinată cu AI poate ajuta la detectarea cazurilor de cancer care sunt adesea ratate de screeningul tradițional, precum și rentabilitatea acestei tehnologii”, a spus autorul principal al studiului, doctorul Kristina Lång.
Sistemele AI concepute pentru aceste depistări s-au îmbunătățit constant în ultimii ani. În unele cazuri, acestea s-au dovedit a fi la fel de fiabile ca medicii umani. Companii precum IBM, Google, MIT și NVIDIA investesc în ultimii ani în cercetări similare pentru depistarea afecțiunilor oncologice.