28 iul. 2023 | 12:55

Inteligența artificială, văzută ca opțiune de directorii de firme: câți ar apela la AI, de fapt

ACTUALITATE
Inteligența artificială, văzută ca opțiune de directorii de firme: câți ar apela la AI, de fapt

Conform rezultatelor celui mai recent sondaj EY CEO Outlook Pulse, la nivel global, directorii generali manifestă deschidere către oportunitățile create de inteligența artificială, dar totodată sunt precauți în privința consecințelor necunoscute și neintenționate.

Aproximativ 65% dintre directorii generali sunt de acord că utilizarea AI aduce beneficii. Cu toate acestea, o proporție aproape egală susține că este necesar să se acorde mai mult interes pentru a aborda riscurile sociale, etice și de securitate asociate cu această tehnologie, care includ atacuri cibernetice, dezinformare și deepfakes, informează economedia.ro.

Sondajul, realizat la nivel global și care a inclus 1.200 de directori generali, a furnizat informații referitoare la AI, alocarea capitalului, investiții, sustenabilitate și strategii de transformare.

Rolul omului într-o companie va trebui reevaluat, iar acesta nu ar trebui să fie un lucru rău

Acesta a scos la iveală că 66% dintre directorii generali cred că impactul înlocuirii oamenilor de către AI, în forța de muncă, va fi echilibrat de apariția unor noi roluri și oportunități de carieră pe care tehnologia le generează.

Cu toate acestea, în timp ce directorii generali sunt interesați să valorifice avantajele potențiale pe care AI le poate aduce pentru companii și societate, ei sunt conștienți și de riscurile asociate cu această tehnologie emergentă.

Aproximativ 67% dintre directorii generali au menționat că mediul de afaceri trebuie să acorde o atenție deosebită implicațiilor etice ale AI, în timp ce aproape aceeași proporție, adică 64%, au afirmat că organizațiile nu depun suficiente eforturi pentru a gestiona consecințele neintenționate ale acestei tehnologii.

Astfel, sondajul arată că directorii generali se află într-un echilibru delicat între exploatarea oportunităților aduse de AI și gestionarea responsabilă a riscurilor pe care aceasta le implică.

În România, 43% dintre respondenți consideră că inteligența artificială aduce beneficii, sporind eficiența în organizație și generând rezultate pozitive pentru societate, inclusiv inovații în tratamentele medicale.

În ceea ce privește impactul înlocuirii oamenilor de către AI în forța de muncă, 40% dintre respondenții din România sunt de acord că noile roluri și oportunități de carieră create de tehnologie vor contrabalansa această schimbare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele