27 iul. 2023 | 12:45

Locul unic din România despre care se spune că a fost făcut de Dumnezeu pentru a-i scăpa pe oameni de rele. Trebuie să ajungi măcar o dată-n viaţă la „Podul lui Dumnezeu”

ACTUALITATE
Locul unic din România despre care se spune că a fost făcut de Dumnezeu pentru a-i scăpa pe oameni de rele. Trebuie să ajungi măcar o dată-n viaţă la

Podul lui Dumnezeu, din comuna mehedințeană Ponoare, este unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume și cel de-al doilea ca mărime din Europa.

Prin urmare, fiecare călător care trece prin această regiune este atras de acest loc atât de captivant din lume.

Podul lui Dumnezeu, cunoscut și sub numele de Podul Natural, se găsește în centrul localității mehedințene Ponoare și este reprezentat de o imensă arcadă de piatră peste care trece șoseaua ce leagă Baia de Aramă de Drobeta Turnu Severin.

podul-lui-dumnezeu-locul-unic-romania-legenda-3

Podul lui Dumnezeu / Sursă foto: Foto: Identitatea Românească

Podul lui Dumnezeu, unic în țara noastră și rar în lume

Podul lui Dumnezeu o lungime de 30 m, o lățime de 13 m, o înălțime de 22 m și o grosime de 9 m și rămâne singurul pod din lume deschis traficului rutier, inclusiv pentru vehiculele de mare tonaj.

Conform legendei strămoșilor, se povestește că în aceste locuri locuia Dracul, iar oamenii se rugau lui Dumnezeu să-i scape de el.

Atunci, Dumnezeu a lovit cu palma tavanul peșterii, unde Diavolul își avea ascunzătoarea, și acesta s-a prăbușit peste intrare. Cu toate acestea, Dracul a reușit să scape, ieșind pe cealaltă parte a peșterii și apoi s-a agățat cu ghearele de vârful Dealului Peșterii. Legenda susține că Dracul s-ar fi ridicat pe o stâncă, care îi poartă acum numele: Stânca Dracului.

„Lui Dumnezeu i s-a făcut milă de oamenii din Ponoarele care nu puteau trece Valea Pragului şi l-a alungat pe diavol care se adăpostea în peştera de la Pod. Dracul a fugit şi atunci tavanul peşterii s-a prăbuşit, iar Dumnezeu a făcut podul pentru oameni.

Dracul a ieşit la Zătonul Mare zgâriind cu ghiarele stâncile din Dealul Peşterii. Acolo s-a aşezat pe o piatră care-i poartă şi acum numele Stânca Dracului” spune una dintre legendele acestui loc.

„Podul poate fi admirat în toată măreţia sa din Crovul Peşterii, de unde se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului şi structura lui etajată formată din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii şi vremurilor.

Privit din partea opusă, dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc uriaş, împietrit, pe sub care se admiră Dealul Peşterii şi seninul cerului“, se arată pe site-ul oficial al Primăriei Ponoare, Mehedinţi.

Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu / Foto: Pensiunea Câmpia Soarelui

Alte legende care încearcă să explice originea Podului lui Dumnezeu

Există și o altă legendă despre acest pod, conform căreia acesta ar fi fost construit de Dumnezeu pentru a permite trecerea Sfântului Nicodim prin regiunea Tismana, după ce oamenii l-au alungat din comunitate.

Ei i-ar fi pus în traistă o găină cu gâtul tăiat, o pâine și un cuțit, acuzându-l pe nedrept de furt.

În jurul anului 1370, călugărul căuta o cascadă care i se arătase în vis și deasupra căreia urma să construiască o mănăstire. Astfel, din Ponoarele a pornit spre Tismana, unde a fondat mănăstirea cu același nume.

Înainte de a pleca, Sfântul Nicodim a blestemat apa de la Ponoarele, dorind ca aceasta să fie lipsită de pești și să fie înghițită de pământ. Legenda spune că blestemul s-a împlinit, deoarece pe cursul apei s-au construit opt mori, iar niciun pește nu mai trăiește în ea.

Pe lângă această legendă, se mai spune că podul ar fi fost construit de către Hercule.

Dacă vrei să citești mai multe despre subiect, te invităm să dai click aici.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele