25 iul. 2023 | 13:28

E nevoie de peste 4 trilioane de dolari pentru tranziția energetică. Ce angajamente și-au luat țările din G20

ACTUALITATE
E nevoie de peste 4 trilioane de dolari pentru tranziția energetică. Ce angajamente și-au luat țările din G20

Țările membre ale G20 vor lucra în vederea facilitării accesului la finanțare cu costuri reduse pentru tehnologiile energetice curate și durabile existente, precum și pentru cele noi și emergente, pentru a sprijini tranzițiile energetice, așa cum a fost menționat în documentul rezultat al întâlnirii de la Goa din ziua de sâmbătă.

Țările G20 promit costuri reduse pentru tehnologiile energetice durabile

Documentul rezultat al întâlnirii miniștrilor pentru Tranziții Energetice a subliniat importanța accelerării transferului voluntar pe baza unor acorduri reciproce sau co-dezvoltării și adoptării tehnologiilor energetice curate, durabile și cu emisii scăzute de carbon, care sunt adesea intens capitalizate și necesită finanțare cu costuri reduse din surse diverse.

Întrunirea, prezidată de Ministrul Uniunii pentru Energie, R K Singh, a luat act de raportul privind „Finanțarea cu costuri reduse pentru Tranziția Energetică” pregătit sub Președinția Indiană și estimarea că lumea are nevoie de o investiție anuală de peste 4 trilioane de dolari SUA, cu o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic primar.

„Noi reiterăm că accesul la finanțarea cu costuri reduse, în special pentru țările în curs de dezvoltare, este esențial pentru accelerarea eforturilor de tranziție energetică, asigurând în același timp accesul la energie, securitatea energetică, accesibilitatea și stabilitatea pieței”, se menționează în document.

Membrii grupului, angajamente ferme

Membrii s-au angajat să asigure accelerarea tranzițiilor energetice. Documentul menționează că delegații recunosc necesitatea ca instituțiile financiare internaționale și băncile multilaterale de dezvoltare să îmbunătățească și să dezvolte noi mecanisme și produse pentru a promova accesul la finanțarea cu costuri reduse în conformitate cu mandatul și structura lor de guvernare, precum și pentru a intensifica mobilizarea finanțării private în acest scop.

„Recunoaștem importanța sporirii finanțării dintr-o varietate de surse, inclusiv publice și private, aranjamente bilaterale și multilaterale”, precizează documentul.

S-a hotărât în cadrul întâlnirii să se împărtășească cele mai bune practici și strategii de reducere a riscurilor, precum și să se promoveze cooperarea internațională pentru soluții de finanțare cu costuri reduse. „În acest context, notăm «Planul de Acțiune Voluntar pentru Reducerea Costurilor Finanțării pentru Tranzițiile Energetice» pregătit de Președinția Indiană”, precizează documentul.