21 iul. 2023 | 23:50

Consiliul Concurenței iese „la rampă” cu un avertisment: are legătură cu facturile la energie

ACTUALITATE
Consiliul Concurenței iese

Deși apele în sectorul energetic s-au calmat semnificativ comparativ cu situația din iarna trecută, când ne confruntam cu o veritabilă criză energetică, instituțiile publice din România continuă să fie interesate și să analizeze ce se mai întâmplă pe piață.

De exemplu, Consiliul Concurenței tocmai a finalizat un studiu asupra pieței energetice autohtone, iar concluziile nu sunt tocmai îmbucurătoare.

Conform reprezentanților instituției, se pare că procesul de obținere a tuturor autorizațiilor necesare punerii în funcțiune de noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile este anevoios și durează mult, deși s-au făcut unii pași pentru simplificarea procedurilor, ceea ce descurajează potențialii investitori.

Consiliul Concurenței vine cu un mesaj puternic, în plină vară, despre ce se întâmplă în energie

„Un prim aspect care contribuie la îngreunarea procesului de autorizare se referă la interpretarea neunitară a prevederilor legale la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale (UAT), ceea ce conduce la aplicarea unui tratament diferențiat din punctul de vedere al condițiilor pe care companiile trebuie să le îndeplinească în vederea obținerii autorizației de construire, în funcție de localitatea pe raza căreia se află terenul pe care urmează a se construi capacitatea de producere a energiei regenerabile.

Ca urmare, Consiliul Concurenței recomandă Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) adoptarea, în cadrul legislației secundare, a prevederilor din Anexa nr .6 – Avize necesare la autorizarea construcțiilor noi la Proiectul de Cod (varianta inițială), în vederea asigurării unei interpretări unitare la nivelul UAT-urilor, din perspectiva cerințelor referitoare la documentele necesare fiecărei companii în vederea obținerii autorizației de construire”, a mai transmis Consiliul.

În continuarea expunerii sale, Consiliul mai precizează că, pentru a putea construi capacități de producere a energiei regenerabile, investitorii trebuie să scoată terenul din circuitul agricol, procedură care implică interacțiunea cu mai multe autorități/instituții publice din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ceea ce conduce la o procedură complexă, de durată, care contribuie la îngreunarea accesului pe piață.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele