20 iul. 2023 | 15:23

Legătura ”inventată” între extratereștri și OZN-uri: de ce speră oamenii la Dosarele X

ACTUALITATE
Legătura ”inventată” între extratereștri și OZN-uri: de ce speră oamenii la Dosarele X

Foarte multe persoane sunt convinse că există extratereștri, ba unele se jură că i-au văzut ori au interacționat cu ei. Rețelele sociale sunt invadate de imagini cu așa-numitele OZN-uri, pe care mulți le asociază instantaneu cu ființe extraterestre, deși nimic nu dovedește această legătură. Dar oamenii continuă să spere în apariția dovezilor clare care să-i „arunce” direct în filmele sau serialele despre „întâlnirile de gradul 3”.

Legătura ”inventată” între extratereștri și OZN-uri

Încă foarte popular, termenul de Obiect Zburător Neidentificat (OZN) a fost înlocuit, recent, de NASA , cu cel de Fenomen Anormal Neidentificat (UAP sau FAN, în română).

Oricum ar fi denumit, la fiecare câțiva ani, ies la lumină alte și alte declarații și pretinse dovezi despre originea extraterestră a acestor obiecte sau la fel de populara teorie conspiraționistă conform căreia guvernul SUA deține deja, oricum, nave extraterestre, ba chiar și ființe de pe alte planete.

Asemănător scandalurilor din lumea politică, trendul OZN revine periodic în conștiința publică, el nedispărând niciun moment, chiar dacă nu se manifestă mereu cu aceeași vigoare.

30 de ani de sondaje au arătat că între 25-50 dintre americani sunt convinși că cel puțin unele OZN-uri sunt de origine extraterestră. La ora actuală, peste 100 de milioane de adulți din SUA consideră că vecinii noștri galactici ne-au vizitat deja până acum, scrie IFLScience.

N-a fost mereu așa, dar popularitatea fenomenului a „decolat” după faimosul incident de la Roswell, New Mexico, din iulie 1947. Atunci, autoritățile, după ce au recunoscut, în primă instanță, că au găsit rămășițele unei nave ciudate prăbușită în zonă, au „cotit” spre o explicație cu un balon meteo care n-a convins aproape pe nimeni.

De acolo s-a născut suspiciunea ce a alimentat timp de decenii teoriile conspiraționiste și credința publicului în existența OZN-urilor și a extratereștrilor.

De ce speră oamenii la Dosarele X

În 1980, o populară carte, „Incidentul Roswell”, de Charles Berlitz și William L. Moore, descria o presupusă farfurie zburătoare prăbușită și pe care guvernul o ascundea de 33 de ani, lângă Roswell. Singura dovadă adusă în sprijinul afirmațiilor era o mică bucată de sfoară de la un balon meteorologic prăbușit.

Oricum, apariția cărții a coincis cu reaprinderea interesului publicului pentru OZN-uri și, din acel moment, o serie de filme, seriale, pseudo-documentare și cărți pe această temă au inundat piața, toate susținând teoriile conspiraționiste despre mușamalizarea guvernamentală a adevărului despre Roswell și despre existența OZN-urilor și a extratereștrilor.

În ciuda interesului tot mai crescut pentru subiect, multele investigații ce au fost făcute nu au găsit nicio dovadă evidentă despre originea extraterestră a OZN-urilor, în afară de confundarea unor asemenea obiecte cu meteoriți ocazionali ori chiar și cu planeta Venus.

Dar un clip video aparținând Marinei Americane, filmat în 2017, a continuat să apară pe rețelele sociale și în mass-media. El arată niște obiecte stranii filmate de piloți de vânătoare, ce sunt considerate, de regulă, drept dovezi ale prezenței navelor extraterestre.

Mai mult, în iunie 2023, un veteran Air Force și un fost ofițer de informații – persoane credibile, altfel, prin pregătirea lor – au făcut afirmații stupefiante despre faptul că guvernul SUA are depozitate numeroase nave extraterestre prăbușite, dar și pe ocupanții lor decedați.

Însă doar un număr mic de susținători ai existenței OZN-urilor extraterestre au fost martori oculri ai unui eveniment ce a implicat o asemenea navă. Deși există factori biologici și astronomici pentru a fi sceptici în privința fenomenului, există și cauze psihologice și sociale ale acestor afirmații.

Multă lume s-a îndrăgostit de ideea că nu suntem singuri în Univers și vrea răspunsuri clare în această problemă. În lipsa acestora, preferă să creadă ori să vadă dovezi incontestabile acolo unde ele nu există. Oamenii sunt mult mai dispuși să accepte o dovadă vagă ori să cadă victime unei iluzii optice decât să nu aibă niciun răspuns clar.

De aceea, în mediul online se profită mult de această tendință. Una dintre devizele internetului este „arată fotografia sau nu există”. Doar că, în ziua de azi, imaginile pot fi relativ ușor manipulate astfel încât oamenii să creadă că văd chiar un eveniment real.

Paradoxal sau nu, printre ultimele surse de informare despre această problemă sunt chiar sursele cele mai credibile, provenite de la agențiile specializate, instituțiile militare, persoane cu credibilitate ridicată, precum senatori americani sau companii de media importante, ca CBS.

Deși NASA și Pentagonul au desecretizat o cantitate enormă de date și filmări ce conțin informații despre așa-zise „incidente OZN”, marea majoritate având o altă expliație decât legătura cu vreo civilizație extraterestră, oamenii pur și simplu vor să creadă în aceste lucruri.

Până la urmă, este un fenomen normal, dacă avem în minte cuvintele marelui astrofizican și cosmolog Carl Sagan: „Universul este un loc destul de mare. Dacă am fi doar noi în el, ar însemna o îngrozitoare risipă de spațiu”.

 

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele