20 iul. 2023 | 13:59

Se schimbă legea în România pentru țigaretele aromate, tutun încălzit, IQOS, Glo: avertismentul oficial, riscurile fumătorilor

ULTIMA ORĂ
Se schimbă legea în România pentru țigaretele aromate, tutun încălzit, IQOS, Glo: avertismentul oficial, riscurile fumătorilor

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență aprobate, joi, de Guvernul României produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor, dar și produsele din tutun încălzit vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare și cu avertismentele de sănătate combinate. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, a explicat într-un interviu acordat Playtech.ro cât de nociv este acest timp de fumat și care sunt capcanele ascunse în spatele dispozitivelor colorate și ofertante în arome.

Ce prevede noua Ordonanța de Urgență

Proiectul de act normativ modifică şi completează Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun în conformitate cu mai multe directive europene în materie.

„Produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule), precum și produsele din tutun încălzit vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare și cu avertismentele de sănătate combinate (text și fotografie), conform unei Ordonanțe aprobată de Guvernul României și care transpune în legislația națională  Directiva delegată (UE) 2022/2100 a Parlamentului European și a Consiliului”, transmite Ministerul Sănătății. 

Noile reglementări vizează informarea corectă a consumatorilor privind efectele utilizării produselor de tutun încălzit prin introducerea obligativității unei etichetări corespunzătoare.

Adoptarea actului normativ este determinată de creșterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care a depășit 2,5 % din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii.

  • Beneficiarii direcți ai reglementării sunt adulții și tinerii care au folosit / folosesc țigări electronice sau dispozitive electronice.

Conform unui studiu INS, un procent de 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice .

În România, peste 43.600 de români au murit în 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, conform Raportului de țară al OMS publicat în anul 2023. Dintre aceste decese, aproape 21.000 sunt în urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun și peste 15.000 în urma bolilor oncologice, restul prin boli respiratorii.

„Au apărut niște studii acum cel puțin vizavi de țigara electronică și nu sunt foarte îmbucurătoare. Sunt foarte multe persoane care au avut probleme serioase și sunt o serie întreagă de patologii legate de aceste materiale electronice. Astfel, nu îl putem considera sub nicio formă mai sigur. 

Trebuie să înțelegem o chestiune de bază: în momentul în care încercăm să introducem în plămân orice altceva decât aerul ambiental, aerul curat, nu este bine. Există niște medicamente care se pot aerosoliza, însă au indicații pentru a fi aeroslizate, cum ar fi soluția de ser fiziologic, dar substanțele prin care se livrează nicotina nu sunt nici sigure, nici sănătoase, nici măcar reglementate.

Există această aură în jurul dispozitivelor de genul acesta pentru că nu scot fum, nu arde tutunul, și că trebuie să fie mai sigure, nu este deloc așa. Sunt practic o altă formă, un alt fel de fumat”, a declarat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi pentru Playtech.ro.

Ce loc ocupă România în privința fumatului în UE

În România, 19,8% din populație fumează zilnic, țara noastră depășind cu puțin media din Uniunea Europeană (19,7%), potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, România se situează pe locul 17 în acest top.

Potrivit studiului Global privind tutunul la tineri (GYTS 2017) efectuat în România pe un eșantion reprezentativ de 4 395 elevi de 13- 15 ani din clasele 6-8 a arătat că 14,6% dintre elevi (16,4% dintre băieți și 12,5% dintre fete) consumau produse din tutun.

Totodată, 8,6% dintre elevi (9,8% dintre băieți și 7,3% dintre fete) fumau țigarete, iar 3,1% dintre elevi, (3,8% dintre băieți și 2,3% dintre fete) utilizau produse din tutun încălzite (de tipul iQOS sau GLO). Mai mult, potrivit studiului, 28,0% dintre fumători au încercat o primă țigaretă înaintea vârstei de 10 ani. Studiul a fost realizat în 2017 însă cifrele sunt mult mai mari în prezent, atrag atenția specialiștii.

Statisticile Eurostat

Statisticile Eurostat

Potrivit datelor, în Europa, 22,3% din bărbați cu vârsta de peste 15 ani fumează zilnic, comparativ cu 14,8% din femei. Bărbații din România se numără printre cei mai mari amatori de tutun din Europa cu scor de 30,6%, topul este condus de Bulgaria cu 37,6% și Letonia cu 34,4%.