20 iul. 2023 | 09:52

Criza imobiliară din România se simte de la construcții: s-a terminat cu blocurile și casele noi

ACTUALITATE
Criza imobiliară din România se simte de la construcții: s-a terminat cu blocurile și casele noi

Institutul Național de Statistică publică în fiecare lună o serie de analize referitoare la piața de construcții din România. Cu ocazia celui mai recent studiu, ni se atrage atenția asupra faptului că tendințele nu sunt deloc îmbucurătoare pentru dezvoltatorii imobiliari.

Era doar o chestiune de timp până când prăbușirea numărului de tranzacții imobiliare să se reflecte într-o prăbușire a ritmului de construire. Prețurile la apartamente în marile orașe nu vor scădea curând pentru că au fost construite scump, cu o mână de lucru din ce în ce mai prețioasă și materiale care au devenit un lux. Tot ce pot să facă dezvoltatorii este să micșoreze ritmul construcțiilor, să ridice clădiri noi doar dacă știu că au clienți pentru ele.

Astfel s-a ajuns în situația aproape fără precedent în care, pe zona de rezidențial, apartamente și case, s-au construit cu 2% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Nu este deloc exclus ca acest procent aparent infim să se transforme în bulgărele de zăpadă care să aducă industria construcțiilor autohtone cu picioarele pe pământ.

Ce se întâmplă cu construcțiile în România

Datele oferite de INS, ca de fiecare dată, sunt destul de complexe. Pe de o parte, clădirile rezidențiale au scăzut cu 1,9%, iar cele nerezidențiale cu 1,5%. Pe altă parte, volumul lucrărilor de construcții a crescut, față de aceeași perioadă a anului trecut, ca serie brută, cu 11,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,3%, conform Economedia.ro.

Cele mai mari creșteri (33,6%) din domeniul construcțiilor s-au înregistrat pe zona de reparații capitale, lucrări de întreținere și reparații curente (28,1%), dovadă a faptului că mai mult se repară decât se realizează clădiri noi. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţii inginereşti (+23,2%), clădirile nerezidenţiale (+21,7%) şi la clădirile rezidenţiale (+10,8%).    Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,7%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+8,1%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 0,1%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale (+9,1%), construcţiile inginereşti (+2,6%) şi la clădirile rezidenţiale (+2,4%), se mai arată în aceeași analiză, dacă raportăm mai 2023 la aprilie 2023.

Dacă facem o comparație între primele cinci luni din 2023 și aceeași perioadă a anului trecut, situația este și mai tristă. Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 11,3%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de reparaţii capitale (+32,5%), lucrările de construcţii noi (+11,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+4,0%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+31,8%). Clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au scăzut cu 2,8%, respectiv cu 2,0%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele