18 iul. 2023 | 15:12

Cum se vede Pământul de la 300 de milioane de kilometri distanță: imaginea incredibilă trimisă de sonda Mars Express

ACTUALITATE
Cum se vede Pământul de la 300 de milioane de kilometri distanță: imaginea incredibilă trimisă de sonda Mars Express

Adesea, Pământul ni se pare uriaș, cu o suprafață imensă, chiar dacă știm că trăim pe o planetă care a doar o parte infimă din galaxia noastră și din Univers. Sonda spațială Mars Express, lansată de Agenția Spațială Europeană spre Marte, a sărbătorit 20 de ani de la debutul misiunii sale printr-o imagine ce surprinde Pământul, Soarele, dar și Luna, de la o distanță de 300 de milioane de kilometri de Terra, de pe suprafața „Planetei Roșii”. Iar imaginea ne arată că până și față de Sistemul Solar, suntem ca un fir de nisip pe o plajă enormă.

Cum se vede Pământul de la 300 de milioane de kilometri distanță

Mars Express și-a început aventura spațială acum fix 20 de ani, în iulie 2003, fiind prima sondă spațială europeană trimisă spre planeta Marte.

Pentru a marca acest eveniment, Agenția Spațială Europeană a publicat o imagine cu Pământul, Soarele și Luna, văzute de pe suprafața „Planetei Roșii”, de la 300 de milioane de kilometri. depărtare de Terra.

Imaginea în sine nu arată prea multe: doar un fundal gri, un punct mai alb, neclar, în mijlocul acestuia și un punct și mai mic ce se mișcă de la stânga la dreapta.

Totuși, când privești fotografia în mișcare, realizezi că e rezultatul unei minuni a tehnicii, științei și ingineriei. Este făcută de Mars Express, ce pare a privi înapoi către casă, de la o distanță de 300 de milioane de kilometri, scrie sciencealert.com.

Punctul alb este Soarele, iar cel mic sunt Pământul și Luna, mișcându-se laolaltă de-a lungul cerului. Imaginea o invocă cea făcută de sonda Voyager 1, în 1990, pe când călătorea spre capătul Sistemului Solar, eveniment descris poetic de celebrul om de știință Carl Sagan, în cartea sa, „Un palid punct albastru”.

„Asta e aici. Asta e acasă. Suntem noi. Împreună cu toți cei pe care-i iubim, pe care-i cunoaștem, de care am auzit. Fiecare ființă umană care a trăit, indiferent cine a fost, aici și-au trăit viețile”, scria Sagan, după ce a văzut imaginea Pământului transmisă de Voyager-1.

Cum se vede Pământul de la 300 de milioane de kilometri distanță: imaginea incredibilă trimisă de sonda Mars Express

În imaginea transmisă de sonda Mars Express, punctul alb, mai mare, din centru, este Soarele, iar punctul mai mic din stânga fotografiei este Pământul nostru laolaltă cu Luna

Imaginea incredibilă trimisă de sonda Mars Express

Imaginile au fost luate în zilele de 15, 21, 27 mai și 2 iunie 2023, folosindu-se o cameră cu  super rezoluție cu care Mars Express este dotat și folosită, de obicei, pentru a observa cele două Luni ale planetei Marte și stelele din jurul acesteia.

Ele nu au, în sine, nicio valoare științifică, în afară de oportunitatea pe care o oferă de a reflecta la importanța și soarta Pământului, a spus echipa de cercetători.

„Cu ocazia specială a aniversării a 20 de ani de la lansarea sondei Mars Express, am vrut să aducem reflecțiile lui Carl Sagan în zilele de azi, ele fiind acum valabile mai mult ca oricând, în acest context climatic și ecologic actual tot mai degradat”, a spus astronomul Jorge Hernandez, de la Universitatea Țării Bascilor și Universitatea Sorbona.

„În aceste cadre simple luate de sonda spațială, Pământul are o mărime echivalentă cu a unei furnici văzută de la 100 de metri distanță. Cu toate astea, trăim cu toții aici. Chiar dacă, probabil, am mai văzut asemenea imagini, este  mereu un prilej de modestie și de smerenie în fața imensității Universului. Ar trebui să luăm o pauză de la agitația noastră și să spunem: trebuie să ne uităm după palidul punct albastru, pentru că o altă planetă de rezervă nu există”, a adăugat Hernandez.

Prima imagine a Pământului luată de Mars Express a fost făcută chiar după lansarea sa, pe 3 iulie 2003. De la o distanță de 8 milioane de kilometri de Terra, sonda spațială a surprins un cadru cu sistemul Pământ-Lună, mici și liniștite în imensitatea vidului cosmic.

„Poate că vor trece doar încă 20 de ani până când primii oameni vor putea privi Pământul chiar de pe suprafața lui Marte”, a spus astronomul Colin Wilson, de la Agenția Spațială Europeană.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele