Canicula topește Europa, se bat recorduri de căldură: ce rol are anticiclonul Cerberus
Canicula face ravagii în mai toată Europa, dar și în lume. După ce luna iunie a devenit cel mai călduros iunie din istorie, ca temperatură medie, a venit rândul lunii iulie să bată, succesiv, recordul pentru cea mai mare temperatură medie globală din istoria măsurătorilor. Valul de căldura excesivă care depășește 40, chiar 45 de grade Celsius, are mai multe explicații, una dintre cele mai importante fiind acțiunea anticiclonului Cerberus.
Canicula topește Europa, se bat recorduri de căldură
Vara aceasta tinde să devină cea mai călduroasă din istorie. Deja, luna iunie a fost declarată cel mai călduros iunie din istorie, ca temperatură medie globală, iar iulie a venit cu alte recorduri nedorite.
De trei ori succesiv a fost depășit recordul temperaturii medii globale, ajungându-se ca joi, 6 iulie, acesta să fie de 17,23 grade Celsius, la nivelul întregii planete.
Dar, cum nu trăim la temperaturi medii globale, simțim pe pielea noastră vipia care topește atât România, cât și mari părți din Europa, cu temperaturi ce ating și 40 de grade, ba chiar și 45 de grade Celsius, la umbră.
Cauzele acestui val de căldură sunt mai multe, inclusiv acțiunea umană ce a generat fenomenul de încălzire globală, pe care unii îl priveau cu neîncredere. Dar mai există un factor major: acțiunea anticiclonului Cerberus.
Anticicloanele sunt, așa cum arată și numele, opusul cicloanelor. Dacă un ciclon aduce furtuni și vânturi puternice, anticicloanele sunt zone de presiune ridicată unde vânturile se deplasează mult mai leneșe. Din aceste motive, anticicloanele sunt asociate cu vreme însorită și caldă.
Ce rol are anticiclonul Cerberus
Dar ele pot deveni, foarte ușor, capcane pentru căldură. Presiunea ridicată împinge aerul în jos, ce se încălzește pe măsură ce coboară spre sol. Vânturile firave îl prinde ca într-o sticlă căreia îi pui dopul, conducând la formarea unui val de căldură.
Este exact ce se întâmplă în Europa, în această perioadă, din cauza anticiclonului Cerberus. La acestea se adaugă și reactivarea fenomenului El Nino, ce a dus la temperaturi extreme în multe zone de pe continent.
Estimările arată că se vor înregistra recorduri de căldură, actualul record din Europa fiind de 48 de grade Celsius, înregistrat în Atena, pe 10 iulie 1977, conform Organizației Meteorologice Mondiale.
Acest record este bazat pe măsurătorile făcute temperaturii aerului la stațiile meteo terestre și nu acoperă uniform teritoriul. Pe de altă parte, observațiile din sateliți măsoară cât de fierbinte ar fi la atingere solul planetei, iar datele obținute sunt sensibil mai mari decât cele de la stațiile terestre.
Astfel, înregistrările făcute la începutul săptămânii trecute de misiunea Sentinel-3 a Agenției Spațiale Europene Copernicus au indicat temperaturi ale solului de peste 45 de grade. în multe orașe, inclusiv Roma, Napoli și Foggia.
De asemenea, zona Muntelui Etna din Sicilia a avut o temperatură de peste 50 de grade Celsius, iar căldura nu a provenit de la vreo revărsare de lavă a vulcanului.
În plus, valul de căldură actual este nu doar mai fierbinte, ci și mai lung decât cele de până acum. Cercetări recente, arată că aceste perioade tind să se prelungească spre două săptămâni și chiar mai mult.
Oricum, valurile de căldură extremă au făcut deja un număr șocant de victime, în 2022. Peste 61.000 de persoane au murit din această cauză în toată Europa.
În plus, studii anterioare au arătat că „Bătrânul Continent” are o rată de încălzire de două ori mai mare decât media globală.
În timp ce planeta, în ansamblu, s-a încălzit cu aproape 1,2 grade Celsius de la mijlocul anilor 1800, anul trecut, Europa a înregistrat o creștere a temperaturii medii cu 2,3 grade față de timpurile pre-industriale.
Dacă nu se vor lua măsuri pentru protecția oamenilor împotriva creșterii temperaturilor, studiul estimează că vom avea o medie de 68.000 de decese cauzate de căldură, în fiecare vară.
În 2040, media va ajunge la peste 94.000 de decese legate de temperaturile ridicate, iar, în 2050, numărul acestora ar putea crește la 120.000.