Cele mai puternice explozii de bombe nucleare: Hiroshima și Nagasaki sunt „nimic”, pe lângă ele
Statele Unite și Rusia au acum mii de arme nucleare fiecare, China, Franța, Regatul Unit, India, Pakistan, Coreea de Nord și Israel având și ele arme nucleare. Invazia rusă în curs de desfășurare în Ucraina a stârnit temeri că astfel de arme nucleare ar putea ajunge să fie folosite.
Astfel, aruncăm o privire asupra celor mai puternice arme nucleare detonate vreodată – în special explozii care au depășit zece megatone. În comparație, estimările pentru bomba de la Hiroshima sunt în jur de 15 kilotone. Toate aceste explozii uriașe sunt de mii de ori mai puternice decât cele de la Hiroshima și Nagasaki, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Tsar Bomba
Pe 30 octombrie 1961, Uniunea Sovietică a aruncat cea mai puternică armă nucleară explodată vreodată, în arhipelagul Novaya Zemlya, la nord de cercul polar. Producând o explozie de 50 de megatone, „Bomba țarului”, așa cum este numită uneori, a fost de aproximativ 3.300 de ori mai puternică decât arma nucleară de 15 kilotone de la Hiroshima. Bomba cu hidrogen, desemnată drept RDS-220 sovietic, a fost, de asemenea, supranumită „Big Ivan” și „Vanya”, deși „Tsar Bomba” (tradus prin King of Bombs) este cea mai populară denumire.
Test 219
Pe 24 decembrie 1962, Uniunea Sovietică a aruncat un „cadou de Crăciun” destul de neplăcut peste locul de testare din arhipelagul Novaya Zemlya – care deține al doilea complex de ghețari ca mărime din Arctica, potrivit unui articol publicat în 2021 în revista Nature. Cu 24,2 megatone, această bombă nucleară avea mai puțin de jumătate din puterea „Bombei Țarului”, dar a fost a doua cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată. De asemenea, este de aproximativ 1.600 de ori mai puternică decât bomba aruncată asupra Hiroshima.
Test 147
La 5 august 1962, Uniunea Sovietică a aruncat o 21,1 megatone nucleare peste arhipelagul Novaya Zemlya (care face parte din Arctica Rusă). A treia cea mai puternică detonare nucleară din istorie este, pur și simplu, cunoscută sub numele de „Testul 147”. Această bombă apare ca fiind de aproximativ 1.400 de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima. În ciuda puterii sale imense, această detonare nucleară nu este la fel de cunoscută ca altele din această listă.
Test 173
Pe 25 septembrie 1962, Uniunea Sovietică a aruncat o arma nucleară de 19,1 megatone tot peste arhipelagul Novaya Zemlya. Astfel, a patra cea mai puternică armă nucleară care a fost detonată vreodată este de aproximativ 1.270 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima. Este cunoscută sub denumirea de „Testul 173”.
Castle Bravo
La 1 martie 1954, Statele Unite au detonat o armă nucleară de 15 megatone pe atolul Bikini, în Insulele Marshall, într-un test cu numele de cod „Castle Bravo”. A fost detonată la suprafață, în loc să fie aruncată în aer și este a cincea cea mai puternică detonare de arme nucleare din istorie. Daunele provocate locuitorilor de către testul Castle Bravo au declanșat proteste globale împotriva testării bombelor nucleare. În deceniile următoare, guvernul SUA a plătit compensații rezidenților insulei.
Cele mai puternice explozii nucleare
Castle Yankee
Pe 5 mai 1954, o altă armă nucleară a fost detonată pe o barjă de lângă atolul Bikini. Testul „Castle Yankee” a dus la un randament de 13,5 megatone. Este a șasea cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată în istorie, fiind de aproximativ nouă sute de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima. În anii care au urmat, presiunea globală a crescut pentru a intra în vigoare interzicerea testelor nucleare.
Test 123
Pe 23 octombrie 1961, Uniunea Sovietică a aruncat o bombă de 12,5 megatone pe arhipelagul Novaya Zemlya, de aproximativ 830 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima. Este a șaptea cea mai puternică armă nucleară detonată în istorie. Cunoscută sub numele de „Testul 123”, a fost un preludiu la „Tsar Bomba”, care avea să fie aruncată în aceeași zonă, doar o săptămână mai târziu. Potrivit unui articol publicat în 1996, în revista Polar Geography, acest arhipelag avea populații mici de oameni care trăiau acolo înainte de testarea nucleară.
Castle Romeo
La 26 martie 1954, o armă nucleară a fost detonată pe o barjă de lângă atolul Bikini. A produs o explozie nucleară de 11 megatone care a fost de aproximativ 730 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima. Cu numele de cod „Castle Romeo”, testul a fost efectuat la doar câteva săptămâni după testul Castle Bravo, care a răspândit precipitații radioactive peste Insulele Marshall.
Ivy Mike
La 1 noiembrie 1952, „Ivy Mike” sau „Mike” avea să devină prima armă termonucleară (bombă cu hidrogen) detonată complet – producând o explozie de 10,4 megatone, adică de aproximativ 690 de ori mai mare decât bomba de la Hiroshima. A fost detonată la suprafața atolului Enewetak din Insulele Marshall.