14 iul. 2023 | 12:36

Până și plantele mor de bătrânețe, copacii, florile: care este explicația, când se întâmplă

ACTUALITATE
Până și plantele mor de bătrânețe, copacii, florile: care este explicația, când se întâmplă

Știm multe lucruri despre îmbătrânirea umană și avem unele teorii despre cum am putea încetini acest proces. Dar ce se întâmplă când e vorba de plante? Au ele o durată de viață predeterminată? Și, la fel ca oamenii sau alte animale, pot ele să moară de bătrânețe, pur și simplu?

Până și plantele mor de bătrânețe, copacii, florile

Oricine are în casă diverse plante sau flori, fără a fi neapărat specialist în horticultură, știe că plantele mor. Cauzele pot fi diverse, printre cele mai frecvente fiind: prea multă apă sau prea puțină, lipsă de nutrienți, lumină insuficientă, paraziți sau ale boli specifice lor

Factorii de mediu pot influența major longevitatea unei plante, fie că vorbim de ca din ghiveciurile noastre, de florile din grădină sau de copacii falnici din păduri. Dar, la fel ca în cazul speciei umane, genetica joacă un rol esențial în durata de viață a plantelor.

În absența factorilor adverși, cum sunt cei enumerați mai sus, plantele pot trăi mai mult, dar, finalmente, vor sfârși prin a muri… de bătrânețe. Nici măcar cel mai bătrân copac din lume, „Străbunicul” aflat într-un parc național din Chile, cu o vârstă estimată la 5.500 de ani, nu este nemuritor și va muri într-o zi.

„Unele plante trăiesc foarte mult pentru că posedă mecanisme prin care pot reduce o mare parte din ritmul îmbătrânirii. Dar chiar și ele au limite”, a spus biologul Sergi Munné-Bosch, într-o declarație din 2020.

„Există constrângeri fizice și mecanice ce limitează capacitatea lor de a trăi la nesfârșit”.

Până și plantele mor de bătrânețe, copacii, florile: care este explicația, când se întâmplă

Chiar și cel mai bătrân copac din lume, „Străbunicul” din Chile, cu o vârstă estimată la 5.500 de ani, va muri într-o zi

Care este explicația, când se întâmplă

Așa cum e de așteptat, durata de viață a plantelor depinde de tipul lor: unele trăiesc timp de milenii, altele doar suficient de mult cât să producă semințe și flori.

Conform Societății Regale de Horticultură, plantele pot fi împărțite în trei grupe de bază: anuale, bienale și perene. Cele anuale cresc, produc semințe și mor în cursul unui an, în timp ce cele bienale fac același lucru, dar pe parcursul a două sezoane. În schimb, cele care trăiesc mai mult de atât sunt considerate perene.

În cadrul ciclului de viață al fiecărei plante sunt două faze – una de tinerețe, alta de maturitate – dar durata lor diferă de la specie la specie. De asemenea, plantele sunt capabile de „creștere pe termen nedeterminat”, ceea ce înseamnă ele cresc în permanență, până în clipa în care mor.

„Durata de viață a plantelor este extrem de variabilă: de exemplu, anumiți copaci ating ceea ce pare a fi chiar nemurirea, în comparație cu lumea animală”, a scris C. Claiborne Ray, într-un articol din 2018, publicat în The New York Times Science Q&A.

„Dar una dintre marile diferențe la plante, este că meristemele lor le faca să pară că rămân mereu tinere și renăscute”.

Meristemele sunt zone de celule nespecializate din plante capabile de diviziune celulară. Ele conțin celule stem care au potențialul de a se transforma în orice alt tip de celulă specializată, asta însemnând că au capacitatea de reînnoire și regenerare a părților din plantă, după nevoie.

„Creanga unui copac poate să moară, în timp ce o nouă ramură apare în altă parte. Rădăcinile continuă să se dezvolte, de asemenea, pe parcursul întregii vieți a unei plante”, a adăugat Claiborne Ray.

Totuși, oricât de bine îngrijite ar fi sau cât de predispuse genetic sunt la o viață lungă, plantele mor, la un moment dat, din cauza unui proces numit senescență.

Pe măsură ce planta îmbătrânește, procesul de diviziune celulară încetinește până în punctul în care se oprește, rezultând imposibilitatea plantei de se mai regenera, astfel că, în ultimă instanță, la fel ca oamenii, „se duc să doarmă puțin”.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele