04 iul. 2023 | 17:46

Legile Educației, promulgate de Klaus Iohannis. ”România educată, proiectul meu de suflet, devine realitate”

ULTIMA ORĂ
Legile Educației, promulgate de Klaus Iohannis. ”România educată, proiectul meu de suflet, devine realitate”

Legile Educației au fost promulgate de Klaus Iohannis, marți, într-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni. Șeful statului a declarat că în acest fel, proiectul său de suflet, ”România educată”, o prioritate a mandatelor sale, devine realitate.

Klaus Iohannis, despre promulgarea Legilor Educației

La ceremonia organizată la Palatul Cotroceni pentru promulgarea celor două acte normative – Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior – s-au prezentat aproximativ 120 de persoane, printre care: preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Marian Enache, membrii Guvernului, parlamentari, consilieri prezidenţiali şi de stat.

„România educată, proiectul meu de suflet și o prioritate a mandatelor mele devine acum realitate prin intrarea în vigoare a noilor legi ale Educației. Proiectul România Educată este un angajament îndeplinit.

Legile pe care le-am promulgat astăzi, pun bazele unei Românii care este conectată la evoluțiile secolului XXI și care beneficiază din plin de oportunitățile viitorului.

Cele două legi ale educației au fost elaborate în urma unui exercițiu puternic îndreptat spre construirea de consens”, a declarat Klaus Iohannis.

Prevederi ale legii învățământului preuniversitar

Legea învăţământului preuniversitar prevede, printre altele, că învăţământul obligatoriu cuprinde învăţământul preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi pe cel liceal.

Potrivit legii, grupa mică din învăţământul preşcolar devine obligatorie începând cu anul şcolar 2030 – 2031; admiterea la liceu şi Evaluarea naţională organizată la finalul clasei a VIII-a se vor desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi înscrişi în clasa a V-a în anul şcolar 2023 – 2024; examenul de Bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi înscrişi în clasa a IX-a în anul şcolar 2025 – 2026.

„Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestaţie”, mai arată legea.

Potrivit legii, unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale şi autorităţile administraţiei publice locale pot hotărî înfiinţarea consorţiilor şcolare.

Alte prevederi

O altă prevedere este aceea că personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menţinut, la cerere, anual, ca titular în funcţia didactică, şi peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta 70 de ani. Cererea se soluţionează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unităţii de învăţământ, prin decizie motivată, care se comunică în termen de cinci zile lucrătoare de la data emiterii.

„Pentru personalul din învăţământul preuniversitar, formarea continuă include în mod obligatoriu şi periodic un curs de prim ajutor”, arată această lege a Educației.

Prevederi ale legii învăţământul universitar

Una dintre prevederile legii învățământului universitar prevede că învăţământul superior se organizează doar în organizaţii furnizoare de educaţie şi instituţii de învăţământ superior care au obţinut autorizarea de funcţionare provizorie sau acreditarea, în conformitate cu prevederile legale. Instituţiile de învăţământ superior pot fi de stat, particulare şi confesionale.

De asemenea, conform acestei legi a Educației, durata mandatului de rector este de cinci ani, iar o persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate.

În plus, legea mai arată că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a Il-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 ani.

Legile Educaţiei au fost iniţiate de Guvernul PNL – PSD ca urmare a lansării în 2016 a proiectului „România educată” de către Klaus Iohannis. Senatul, în calitate de for decizional, le-a adoptat la data de 22 mai. Curtea Constituțională a respins contestațiile depuse de parlamentarii USR și de la Forța Dreptei.