06 iul. 2023 | 13:07

Dosarele căminelor groazei. Un șef de la Protecția Copilului Ilfov și un fost polițist, arestați. Una dintre patroane, cercetată sub control judiciar

ULTIMA ORĂ
Dosarele căminelor groazei. Un șef de la Protecția Copilului Ilfov și un fost polițist, arestați. Una dintre patroane, cercetată sub control judiciar

Percheziții de amploare, marți dimineața, într-un centru social din orașul Voluntari, dar şi în alte locații din țară, fiind vizați membrii a două grupări de crimă organizată, suspectați că au bătut și umilit bătrânii care erau internați acolo. Potrivit comunicatului DIICOT  prejudiciul estimat fiind în sumă de peste 5,2 milioane lei.

Cine sunt persoanele implicate în dosar

Update 6 iulie 13:07: Una dintre patroanele centrelor este cercetată sub control judiciar. Este vorba de Cristina Dumitra care este și însărcinată.

„La data de 05.07.2023 judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, au dispus arestarea preventivă a 4 inculpați, arestarea la domiciliu a 11 inculpați, măsura controlului judiciar față de 6 inculpați, pentru o perioadă de 60 de zile și continuarea cercetărilor cu 3 inculpați în stare de libertate”, a transmis DIICOT într-un comunicat de presă transmis, joi.

Update 6 iulie ora 10:34: Patru persoane au fost plasate în arest preventiv şi 11 în arest la domiciliu, în dosarul căminelor groazei. Decizia a fost luată de Tribunalul București și nu este definitivă.

Bătrâni bătuți și lăsați fără medicamente în cămine private de lângă București. 4 persoane în arest preventiv, 11 în arest la domiciliu. În acest caz au fost deschise două dosare.

În primul dosar au fost arestate preventiv două persoane, iar pentru şapte persoane a fost luată măsura arestului la domiciliu, două sunt anchetate sub control judiciar, iar pentru o persoană a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.

În cel de-al doilea dosar judecătorii au decis arestarea preventivă pentru două persoane, arest la domiciliu pentru patru persoane, control judiciar pentru patru persoane şi au respins propunerea de arestare pentru două persoane.

  • Cei patru inculpați arestați preventiv pentru 30 de zile sunt: Ștefan Godei, Președinte al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, fratele său, Dan Godei, coordonator la C.I.A.P.A.D. Armonia, Andrei Răzvan Țicu, șef de serviciu din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, Ovidiu Dumitra, fost polițist în cadrul Inspectoratului de Poliție Ilfov, care este în prezent pensionar, și este soțulCristinei Dumitra, cea care a administrat afacerea căminelor de bătrâni.
  • În dosar mai sunt implicați: Cărăulașu Ioana-Andreea, asistent social,  Tudorancea Cristina, coordonator la centrul Gabriel cel Viteaz

Anchetă de amploare la centrele de bătrâni

Update 5 iulie ora 13:36: Zeci de persoane au fost reținute în acest dosar, iar procurorii au cerut arestarea lor preventivă.

„La datele de 04 și 05.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 24 de inculpați și luarea măsurii controlului judiciar față de 2 inculpate (una dintre acestea fiind într-un stadiu avansat de sarcină), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare”, au transmis reprezentanții DIICOT, miercuri, într-un comunicat de presă.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a celor 24 de inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Sute de bătrâni au fost salvați din centrele de lângă București

Update 5 iulie, ora 9.06. 24 de persoane au fost reținute, iar alte două au fost plasate sub control judiciar după perchezițiile de marți, 4 iulie, la trei cămine sociale private din județul Ilfov, unde bătrânii erau umiliți, înfometați și maltratați.

Direcția de Asistență Socială Sector 3 și Direcția de Asistență Socială Ilfov sunt vizate de o anchetă. Cele două instituții au încheiat contracte cu cel puțin unul din centrele respective.

Reprezentanți din DSP Sector 3 și DGAS Ilfov sunt bănuiți că ar fi autorizat activitatea unuia dintre centrele percheziționate, cu toate că angajații acestuia nu erau pregătiți să îngrijească bătrâni.

Update ora 15:41: Surse judiciare au declarat pentru Playtech.ro că este vorba de centrele „Casa Cora” şi „Armonia” din Voluntari şi centrul „Gabriel cel Viteaz” din Afumaţi.

Oamenii care locuiau în zonă au spus că au văzut bătrâni care erau puși să cerșească, iar unii dintre ei cereau inclusiv mâncare. Sumele primite de centre pentru fiecare pacient erau cuprinse între 4.000 și 6.000 de lei.

Update ora 15:14: Potrivit autorităților 56 de bătrâni au fost găsiți în condiţii inumane în trei azile din localitatea Voluntari. Aceștia au fost transportați la spitalele din Capitală de echipajele SMURD.

„Din fericire, doar patru au avut nevoie de continuarea tratamentului într-o unitate spitalicească şi au rămas internate în unităţile medicale.

În continuare, colegii mei, atât pompierii SMURD, cât şi medicii şi asistentele din cadrul UPU SMURD – Floreasca, sunt la locaţie şi acordă îngrijirile medicale primare persoanelor care au nevoie de aceste îngrijiri”, a declarat căpitan de poliţie Bogdan Toma din cadrul IGSU.

Poliția Română a transmis că până la acest moment, cu privire la 6 dintre persoanele vătămate, medicii au decis internarea, alte 50 de persoane vătămate au fost cazate la mai multe centre de îngrijire, din municipiul București, iar 42 se află în investigații medicale.

De asemenea, pe parcursul perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate mai multe unități PC, laptopuri, suporturi de date, precum și alte mijloace de probă.

Percheziții la centrele de bătrâni

„La data de 04.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Direcția de Investigații Criminale, pun în aplicare 31 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și pe raza județelor Ilfov, Ialomița, Argeș, Călărași, Constanța și Olt, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare”, au transmis procurorii DIICOT, luni dimineața, într-un comunicat de presă.

Cele două grupări au început să acționeze din 2020 „în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile”. Bătrânii internați în centrele respective trăiau în condiții inumane: erau bătuți, nu primeau mâncare, erau umiliți și nu li se dădeau medicamentele de care aveau nevoie.

„Scopul final fiind concretizat în obținerea, pe nedrept, de către liderii grupurilor infracționale organizate și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale, prejudiciul estimat fiind în sumă de peste 5,2 milioane lei”, transmite DIICOT.

Medici și psihologi la percheziții

La perchezițiile din această dimineață participă un număr mare de medici și psihologi pentru a oferi suport pacienților internați în centrele respective.

„Având în vedere particularitățile cauzei, la unele adrese unde se efectuează percheziții domiciliare, alături de polițiști acționează  medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate, inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor, din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al M.A.I., Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București,  care asigură și suport logistic cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple.
Este  vizată cu prioritate salvarea vieții și protejarea integrității corporale a persoanelor vătămate, precum și identificarea și ridicarea unor mijloace de probă”, au mai transmis autoritățile.

26 persoane vor fi aduse la audieri, fiind emise mandate de aducere în acest sens. De asemenea,  15 martori, față de care a fost îndeplinită procedura legală de citare, urmează a fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române.

Verificări și la instituțiile care ar fi trebuie să sesizeze faptele

Au avut loc percheziții și la sediile unor instituții publice și private implicate în activitatea infracțională, în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omisiunea sesizării și abuz în serviciu.

„Din cercetări a reieșit că, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociații, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei”, au transmis reprezentanții DIICOT.

Ancheta vine după ce în urmă cu câteva luni publicația Buletin de București și Centrul de Investigații Media au scris despre modul în care bătrânii sunt tratați bătrânii în centrul din Voluntari.

„În dimineața zilei de 5 iulie 2018, un bărbat la vreo 60 de ani intră pe poarta casei din Bulevardul Eroilor 96, Voluntari, și este înregistrat ca beneficiar al centrului pentru persoane dependente care funcționează aici. În prima noapte petrecută aici, bărbatul iese pe balconul de la etajul doi al casei și se aruncă în gol, zdrobindu-se de dalele de piatră din curte. Moare pe loc”, începe articolul publicat de Buletin de București care a luat legătura cu foste angajate ale centrului.

Imaginile sunt extrem de șocante: bătrâni cu răni, murdari, slabi și lăsați de izbeliște. Multe dintre femei erau bătute și lăsate să moară de foame.

”Se vedea clar care erau bătute, ce dracu… Altă doamnă… am găsit-o la fel, cu o vânătaie la ochi și în frunte. Mi-au zis ‘a căzut din pat’, dar femeia era paralizată. Ca să poți să o schimbi trebuia să o întorci, da’ vă zic eu ce i-au făcut: au întors-o cum făceau ele, ‘haide, fă, du-te dracu’ și când au luat-o au dat-o de noptiera”, a povestit o altă angajată.

Ancheta, realizată de Centrul de Investigații Media (CIM) și Buletin de București, vizează căminele de bătrâni administrate în ultimii 11 ani o femeie pe nume Cristina Maria Dumitra (fostă Văduva, născută Mareș).

„În slalomul ei printre firme, asociați și case închiriate, Cristina Maria Dumitra ajunge, în anul 2019, preț de câteva luni, asociată cu Ștefan Godei, un apropiat al PSD Ilfov, care avea să devină, la rândul lui, patron de casă de bătrâni și, mai apoi, președinte al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz.

În asociație o are alături, ca vicepreședinte, pe Ligia Gheorghe, eterna mână dreaptă a actualului ministru al egalități de șanse, Gabriela Firea, în prezent consiliera ei la minister”, scriu jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media.