Pensie de 3.000 de lei în 2023 obții doar cu un salariu colosal: cât trebuie să scrie pe cartea de muncă
Mulți români se gândesc cu spaimă la momentul în care vor fi nevoiți să iasă de pe piața muncii și să supraviețuiască numai din pensie. Tocmai de aceea, conaționalii noștri își fac diferite calcule, astfel încât să știe la câți bani să se aștepte.
Media pensiei din România, din sistemul public, sare modest de pragul de 1.800 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ salariul minim net din acest an, pe care îl încasează peste un milion și jumătate de angajați.
Banii sunt în mod clar insuficienți pentru asigurarea unui trai decent, mai ales în actualele condiții inflaționiste, când costul vieții de zi cu zi a atins cote alarmante, toate bunurile și serviciile de larg consum scumpindu-se semnificativ.
Ei bine, mulți pensionari ar reuși să trăiască decent dacă ar încasa o pensie de 3.000 de lei, însă pentru a primi acești bani în 2023 salariul din care trebuie să se fi contribuit de-a lungul anilor e unul uriaș, pe care foarte puțini lucrători au reușit să-l primească de la angajatorii lor, poate doar cei cu funcții de răspundere sau cei ce au muncit în condiții grele.
Trebuie să ai un salariu colosal pentru a primi o pensie de 3.000 de lei în 2023
Concret, „pentru a obține o pensie de 3000 de lei, un român ar trebui să fi menținut venituri brute constante echivalente unui salariu brut lunar din 2023 de aproximativ 11.400 de lei”, notează Ziare.com.
Din fericire, la ora actuală, pensionarii cu venituri mici beneficiază de mai multe măsuri de ajutor de la stat, cum ar fi voucherele pentru alimente, de care se bucură, de altfel, mai multe categorii de persoane socio-vulnerabile:
-pensionarii cu venituri mici,
-persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu,
-familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
-familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
-familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare
persoanele fără adăpost.