30 iun. 2023 | 14:56

Dulciurile s-ar putea scumpi. Ce spun producătorii de ciocolată

ULTIMA ORĂ
Dulciurile s-ar putea scumpi. Ce spun producătorii de ciocolată

Dulciurile s-ar putea scumpi. Marii producători de ciocolată au explicat care este motivul pentru care prețurile ar putea crește, în contextul unor noi reglementări din Uniunea Europeană.

Motivul pentru care dulciurile s-ar putea scumpi

Uniunea Europeană introduce legi ce asigură că nu sunt cultivate materii prime precum cacao, cafea şi ulei de palmier pe terenuri defrişate. În plus, la nivelul blocului comunitar sunt luate măsuri pentru a răspunde la probleme precum folosirea copiilor ca mână de lucru în lanţurile de aprovizionare.

Mari producători precum Lindt & Spruengli AG, Ferrero SpA şi Unilever Plc au salutat aceste măsuri, dar au atras atenția asupra faptului că în acest context cumpărătorii ar putea avea de suportat costuri suplimentare.

De altfel, Ghana, cel de-al doilea mare cultivator de cacao, i-a avertizat deja pe cumpărători că trebuie să fie pregătiţi să plătească prețuri mai mari pentru boabele de cacao din cauza investiţiilor necesare în sisteme de urmărire a boabelor până la fermele de la care provin acestea.

Creșterile de prețuri ar putea fi înregistrate pentru produse cum ar fi batoanele de ciocolată, dar şi gelul de duş pentru care consumatorii europeni plătesc deja mai mult din cauza inflaţiei.

Companiile au răgaz până la finalul anului următor

Noile reguli referitoare la defrișări intră acum în vigoare, dar companiile au timp până la sfârșitul anului următor să se conformeze.

Coasta de Fildeş şi Ghana, care furnizează două treimi din producţia mondială de cacao, trebuie să stabilească sisteme speciale pentru a respecta cerinţele Uniunii Europene.

Reprezentanții companiei Unilever, care folosește ciocolată pentru îngheţatele sale şi cumpără boabe de cacao din Ghana prin intermediul procesatorului Barry Callebaut AG, au spus că ”planeta are nevoie disperată” de aceste măsuri şi că acestea vor crea un mediu concurenţial egal la nivel european.

”Cred că Ghana are dreptate să ceară tuturor să plătească mai mult, la fel cum facem noi”, a declarat directorul de nutriţie de la Unilever, Hanneke Faber, care a precizat că această companie plătește în plus pentru a se asigura că materia primă este produsă fără defrişări sau sclavie.

Trasabilitatea boabelor de cacao se face în prezent prin programe de sustenabilitate voluntare derulate de fiecare companie în parte. Fiecare program are diverse criterii, iar guvernele naţionale nu le supraveghează.

Analiştii de la Barclays Plc au atras atenția că, potrivit estimărilor lor, procesul de compliance ce are legătură cu regulile adoptate de procesatorul de boabe de cacao Barry Callebaut va avea un impact de aproximativ 9% asupra profitului operaţional al companiei în acest an.