25 apr. 2023 | 09:24

Intervenție a Uniunii Europene în Republica Moldova. Sprijinul pe care îl primește Chișinăul 

ULTIMA ORĂ
Intervenție a Uniunii Europene în Republica Moldova. Sprijinul pe care îl primește Chișinăul 

Uniunea Europeană a aprobat o misiune civilă în Republica Moldova pentru a consolida capacitatea acestei țări de a contracara tentativele ruse de destabilizare, după ce Chișinăul a acuzat de mai mult ori Moscova că ar încerca să înlăture Administrația pro-europeană.

Uniunea Europeană, misiune civilă în Republica Moldova

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell Fontelles, a declarat că tentativele ruse de a destabiliza Republica Moldova prin acțiuni hibride s-au intensificat.

„Trimiterea acestei noi misiuni este un alt semnal politic important despre susținerea oferită de UE în actualele circumstanțe dificile.”, a spus oficialul.

Misiunea Uniunii Europene va fi formată din aproximativ 40 de experți. Aceasta va ajunge în Republica Moldova în luna mai, iar activitățile vor dura doi ani. Misiunea va beneficia de finanțare de 40 de milioane de euro prin Instrumentul European pentru Pace.

Acest anunț vine după ce o rezoluție adoptată săptămâna trecută de europarlamentari a arătat că negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova trebuie să înceapă până la sfârșitul acestui an, în urma îndeplinirii celor nouă etape identificate de Comisia Europeană.

Conform europarlamentarilor, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică.

Rusia, despre Republica Moldova

De cealaltă parte, ministrul rus adjunct de Externe Mihail Galuzin a declarat că Rusia pledează pentru relații reciproc avantajoase și de bună vecinătate cu Republica Moldova.

„Suntem în continuare gata de relaţii reciproc avantajoase şi raporturi constructive cu Republica Moldova de îndată ce Chişinăul va fi pregătit şi el pentru aceasta. Din păcate, nu vedem la ora actuală semne că guvernul Republicii Moldova ar fi dispus să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Federaţia Rusă”, a declarat responsabilul diplomatic rus în interviu.

Ministrul adjunct de Externe rus a adăugat că actualele autorităţi din Republica Moldova urmează o politică „neprietenoasă” față de Rusia.

„Chişinăul a întrerupt canalele de comunicare, continuă să susţină politica ostilă a Occidentului. În acelaşi timp, autorităţile moldovene ne acuză fără temei de ingerinţă în treburile lor interne”, a mai spus Mihail Galuzin.

Oficialul a adăugat că Rusia condamnă restricţionarea mass-media în limba rusă în Republica Moldova şi persecutarea politicienilor şi activiştilor care pledează pentru relaţii mai bune cu Moscova.