Se schimbă banii în Europa, ce trebuie să știi despre noua monedă – euro digital: cum se diferențiază de Bitcoin, alte criptomonede
În urmă cu aproximativ doi ani, Banca Centrală Europeană a avansat posibilitatea introducerii pe teritoriul UE al unui euro digital. Acum, au început să apară noi detalii despre inițiativa respectivă, inclusiv un proiect de cadru legislativ pentru această altfel de criptomonedă.
În luna octombrie a acestui an, la nivelul Uniunii Europene, se va lua o decizie referitoare viitorul euro digital. Indiferent de decizia din contextul respectiv, este foarte important de reținut că, în circulație, nu va ajunge o astfel de monedă virtuală înainte de 2026.
Ce trebuie să știi despre euro digital
„Folosirea numerarului pentru plăți scade în toată lumea, inclusiv în Europa. Pe măsură ce ne îndreptăm către o economie cu adevărat digitală, adaptarea cash-ului la realitățile digitale ale vremurilor noastre e următorul pas firesc. A avea ambele opțiuni – euro cash și digital – ar însemna că fiecare va putea alege cum să plătească și că nimeni nu e lăsat pe dinafară în procesul de digitalizare a plăților”, a explicat Fabio Panetta, membru în boardul BCE, și Vladis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, într-un articol comun publicat pe site-ul BCE, citat de Hotnews.
Cu alte cuvinte, sub nicio formă, un eventual euro digital, dincolo de faptul că ar dura câțiva ani implementarea sa, nu va înlocui banii tradiționali, bancnotele pe care le știm cu toții. În schimb, vorbim de o alternativă a cărei adopție este cât se poate de opțională.
În același timp, deși vorbim de o monedă digitală, similară în aparență cu Bitcoin și alte criptomonede, de fapt, cele două nu pot fi mai diferite. Euro digital nu va încerca promovarea unei economii descentralizate, cum au încercat să facă și nu prea au reușit Ethereum, Bitcoin, Dogecoin și altele. Este însă important de știut că, deși poți face plăți online, digitale, și cu moneda euro pe care o știm cu toții, viitorul euro digital va simplica foarte mult procesul, făcându-l în același timp semnificativ mai sigur, mai eficient și fără comisioane înaintate băncilor, ca în prezent. BCE insistă pe faptul că noul euro digital va fi fără costuri pentru populație.