Pensiile speciale, tăiate doar de ochii lumii? „Nu fugiți după fentă”
Cu surle și trâmbițe, aleșii noștri care stau confortabil în scaune de senatori și deputați au votat controversatul proiect de lege care promite stârpirea nedreptăților din sistemul de pensii românesc.
Conform actului normativ adoptat de Legislativ, pensiile speciale ar trebui să dispară din România, iar în țara noastră să nu mai existe privilegiați, în condițiile în care există o discrepanță uriașă între pensionarul de rând, cu o pensie de 1.800 de lei, și cei cu venituri exorbitante, din care și-ar putea permite achiziționarea unui apartament în București, în fiecare an.
Pensiile speciale s-ar putea întoarce. „Manevra” e simplă
Doar că tot un lider politic de la noi trage semnalul de alarmă și pare să ne spună că suntem pe punctul de a ne culca pe-o ureche. De fapt, ce s-a votat în Parlament s-ar putea întoarce la 180 de grade. Cum? La Curte Constituțională a României.
Este vorba despre avertismentul proaspăt lansat de deputatul USR Claudiu Năsui.
„Pericolul este destul de mare pentru că ea invariabil va ajunge la CCR. Chiar dacă nu o va ataca niciun grup parlamentar, va fi atacată probabil de unul dintre foștii pensionari speciali – și domnul Nicolicea a zis deja că va face lucrul acesta (…). Patru oameni au fost numiți de PSD, patru oameni au fost numiți de PNL, unu de UDMR – și sunt cei nouă «judecători» (ai CCR, n.r), între ghilimele «judecători» că ei de fapt tot nu sunt judecători, poate să fie oricine, adică e destul de largă treaba, nu trebuie să fie neapărat magistrați, și care vor decide dacă, într-adevăr, permit lucrul acesta sau nu (…)
Ce vă pot spune este că, ultima oară când a picat la CCR abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari, ei și-au întemeiat decizia pe un viciu de procedură, că ar fi fost proiectul făcut pe repede înainte. Nici actualul proiect nu e făcut mult mai temeinic, pentru că a fost introdus acum două săptămâni în Parlament, deci ar putea invoca același lucru, și oricum și-au mai pus ei niște portițe în decizia de atunci, prin care să poată spună și acum că ar fi neconstituțional”, a spus oficialul, citat de B1tv.ro.