26 iun. 2023 | 06:00

Se întâmplă cu aceste pensii din România până pe 2 iulie, este inevitabil: sunt mulți bani ai pensionarilor la mijloc

ACTUALITATE
Se întâmplă cu aceste pensii din România până pe 2 iulie, este inevitabil: sunt mulți bani ai pensionarilor la mijloc

Autoritățile române lucrează la această oră pe mai multe fronturi pentru a soluționa problema pensiilor speciale, sub presiunea Bruxelles-ului și a Planului Național de Redresare și Reziliență.

De mulți ani, oficialii de la București au încercat să desființeze pensiile speciale din România, acelea care nu sunt bazate pe contributivitate la stat și, de cele mai multe ori, depășesc cu mult salariul din perioada de activitate. Nicio tentativă nu a fost încununată de succes și, de fiecare dată, a picat în fața exigențelor Curții Constituționale a României. Până pe 2 iulie, această situație se va remedia însă din cauza presiunilor venite de la Bruxelles prin PNRR.

Când ”se rezolvă” pensiile speciale din România

Într-o intervenție în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, europarlamentarul Rareș Bogdan a vorbit despre toate tentativele eșuate ale Partidului Național Liberal, din care face parte, de a soluționa problema pensiilor speciale. În același context, a detaliat de ce, acum, situația va fi un pic altfel.

Noi le-am tăiat de două ori sau de trei ori. Le-am tăiat o dată pe 28 ianuarie, la 64 de zile de la preluarea guvernării Orban în Parlament, cu un vot covârşitor. A venit doamna Renate Weber, Avocatul Poporului, a atacat legea la Curtea Constituţională. A venit COVID între timp, dar prin 10 mai, în acelaşi an, Curtea Constituţională a dat verdictul de neconstituţionalitate şi a anulat demersul. Nu au mai ajuns la promulgare la preşedinte. Am venit cu o lege iniţiată de colegii mei Florin Roman, Pavel Popescu, Robert Sighiartău, Ben Oni Ardelean.

Şi am impozitat pensiile speciale cu 85%. Aceeaşi doamnă Renate Weber s-a sesizat, a făcut sesizare la Curtea Constituţională. Curtea s-a exprimat imediat după alegerile generale din 2020, pe 14 decembrie. A anulat şi acest demers. Am anulat de vreo două ori pensiile parlamentarilor. De fiecare dată au dat 840 de foşti parlamentari sau 640 în judecată. Au câştigat, s-a anulat şi acest demers”, a explicat oficialul PNL.

De această dată, vorbim de un jalon din PNRR, iar România riscă să piardă multe miliarde de euro dacă nu bifează eliminarea măcar a anumitor pensii speciale.

”Acum, din fericire pentru mine şi pentru români, Comisia Europeană, cineva inteligent din România, nu spun cine, cineva inteligent, e mai complex, eram în guvernare, a reuşit să introducă România, în relaţia cu Uniunea Europeană, pe condiţionalităţile din PNRR pentru tranşa trei şi tranşa patru, subiectul reformei. Dacă eram eu, mă lăudam.

Nu, a fost un colectiv şi Comisia Europeană nu a făcut altceva decât să considere că trebuie rezolvată această problemă. Nu am… Dacă eram, v-am spus-o, spuneam cu capul sus. Din fericire, va trebui să o rezolvăm în sfârşit. Sigur că s-au făcut două propuneri. Prima propunere, domnul Budăi a făcut-o, cum a făcut-o.

Nu vreau să caut vinovaţi, cert este că acum, până pe data de 2 iulie, va trebui să venim cu o propunere pe care reprezentanţii Comisiei să o accepte şi să considere realmente reformă că aici nu e vorba de tăiere, numai, aici e vorba de reformă, pur şi simplu de trecerea pe sistemul de contributivitate. Acest lucru trebuie rezolvat şi legea salarizării unitare trebuia rezolvată.

Şi dacă n-am rezolva acest lucru, n-am fi avut timp de 2 săptămâni profesori în stradă şi nu i-am fi lăsat pe profesori să treacă prin umilinţa mişcărilor de stradă şi a faptului că s-a discutat despre despre motivaţia şi despre drepturile lor de a avea sau nu avea salarii”, a concluzionat Rareș Bogdan.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele