23 iun. 2023 | 18:51

Reguli la examenul de Bacalaureat 2023, ghid complet pentru elevi. Luni are loc prima probă scrisă

ULTIMA ORĂ
Reguli la examenul de Bacalaureat 2023, ghid complet pentru elevi. Luni are loc prima probă scrisă

Reguli la examenul de Bacalaureat 2023. Examenul de Bacalaureat 2023 va avea loc în perioada 26-29 iunie, prima probă scrisă fiind cea la Limba și literatura română. Din cauza grevei profesorilor, cele trei probe de competențe se vor echivala cu mediile notelor pe care elevii le-au obținut în liceu, la materiile respective. În timpul examenului, absolvenții claselor a-12-a vor avea de respectat câteva reguli. Aflați în materialul următor ce au elevii interzis la examenul de Bacalaureat 2023 și ce riscă dacă nu respectă cerințele impuse.

Examenul de Bacalaureat 2023. Regulile stabilite de Ministerul Educației

La începutul lunii iunie, Ministerul Educației a propus echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului 2023 cu notele din liceu. Drept urmare, absolvenții claselor a-12-a vor da doar examenele scrise la Bacalaureat 2023, începând cu data de 26 iunie.

Pentru o mai bună desfășurare a examenelor, elevii trebuie să țină cont de un set de reguli stabilite de Ministerul Educației. Înainte de începerea probelor la BAC, profesorii supraveghetori prezintă candidaților regulile pe care nu au voie să le încalce la examenul de Bacalaureat 2023. În caz contrar, candidații vor fi eliminați de la probe!

Ca-n fiecare an, probele scrise ale examenului de Bacalaureat încep la ora 9, iar absolvenții de liceu vor avea la dispoziție 3 ore pentru rezolvarea subiectelor. Iată ce reguli a stabilit Ministerul Educației pentru desfășurarea examenului de Bacalaureat 2023:

  • se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat 2023 să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea. Candidaţii au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate nu sunt primiţi în examen.
  • se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
  • se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • candidații care vor să părească sala de examen înainte de expirarea timpului alocat probelor scrise, o vor face fără să primească foaia cu subiectele. Aceștia le vor putea păstra doar după ce timpul a expirat și nu mai rămâne niciun elev în sală.

Ce pățesc elevii care încalcă regulile la BAC 2023

Toate probele de la BAC sunt monitorizate audio-video! Candidații care încalcă regulile menţionate mai sus sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Drept urmare, elevii nu vor mai avea dreptul de a participa în următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat, fără a fi luată în calcul sesiunea specială.

Alte reguli la examenul de Bacalaureat 2023 se referă și la instrumentele de scris acceptate. Pentru a rezolva subiectele, candidații pot să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră. De asemenea, pentru realizarea schemelor și a desenelor pot să utilizeze doar creion negru. Totodată, elevii au voie să folosească instrumente de desen la matematică și geografie.

Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea de vară

Iată calendarul exact al examenului de Bacalaureat, pentru sesiunea iunie-iulie 2023:

  • 26 iunie 2023 – proba scrisă la Limba și literatura română.
  • 27 iunie 2023 – proba scrisă obligatorie a profilului.
  • 28 iunie 2023 – proba la alegere a profilului și specializării, scris.
  • 29 iunie 2023 – proba scrisă la Limba și literatura maternă.
  • 3 iulie – primele rezultate la probele scrise și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00.
  • 4-6 iulie –  soluționarea contestațiilor.
  • 7 iulie – afișarea rezultatelor finale ale examenului de Bacalaureat, sesiunea de vară.

Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă

Pentru sesiunea toamnă a Bacalaureatului, înscrierea candidaţilor, inclusiv a celor care au promovat examenele de corigenţe, are loc în perioada 17 – 24 iulie 2023. Iată calendarul complet:

  • luni 7 – marți 8 august 2023 – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A.
  • marți 8 august 2023 – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B.
  • miercuri 9 august 2023 – evaluarea competenţelor digitale – proba D.
  • joi 10 – vineri 11 august 2023 – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C.
  • miercuri 16 august 2023 – Limba şi literatura română – proba E.a) – proba scrisă.
  • joi 17 august 2023 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă.
  • vineri 18 august 2023 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) – proba scrisă.
  • luni 21 august 2023 – Limba şi literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă.
  • vineri 25 august 2023 – Afișarea primelor rezultate (până în ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00-18:00).
  • sâmbătă 26 – luni 28 august – Rezolvarea contestațiilor.
  • marți 29 august 2023 – Afișarea rezultatelor finale.

Corectarea lucrărilor va fi digitalizată doar în două județe din țară

În acest an, corectarea digitalizată a lucrărilor scrise la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2023 se va face doar în două județe, deși Ministerul Educației anunțase inițial că acest lucru va avea loc în șase județe din țară.

Astfel, lucrările scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a la examenul de Evaluare Națională vor fi corectate digital în județul Dâmbovița, iar la Bacalaureat 2023 în județul Călărași.

„Se aprobă pilotarea evaluării digitalizate a lucrărilor scrise din cadrul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, utilizând aplicația informatică dedicată pilotării evaluării digitalizate a examenelor naționale, în anul școlar 2022—2023, pentru candidații înscriși în județul Dâmbovița.”

„Se aprobă pilotarea evaluării lucrărilor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat — 2023, utilizând aplicația informatică dedicată pilotării evaluării digitalizate a examenelor naționale în anul școlar 2022—2023, pentru candidații înscriși în județul Călărași.

Lucrările se vor rezolva pe hârtie, după care vor fi scanate în fața elevului. După ce va fi scanată, lucrarea vor fi transmis în sistem securizat către evaluatori. De precizat faptul că profesorii corectori nu se cunosc între ei.

Totodată, dacă diferența de notare dintre cei doi corectori este mai mare de un punct, atunci lucrarea este direcționată automat către alți doi corectori.

Citește și: Câți bani primește un profesor să corecteze lucrările de la Bacalaureat și Evaluarea Națională