Criza imobiliară din Europa face victime în Grecia: mâine, poimâine îți cumperi un hotel la preț de nimic în Attica
Grecia, la fel care alte teritorii care trăiesc din turism și au fost îngropate în datorii în pandemie, se confruntă acum cu o criză imobiliară. Sute de proprietăți, cele mai multe din industria hotelieră, își caută acum noi proprietari.
În timp ce giganții și-au putut asuma pierderi desfășurate pe parcursul a câțiva ani, afacerile de familie care dau farmecul multor stațiuni nu au avut nicio șansă să facă față presiunilor economice din ultimii ani. Aceasta este concluzia unui raport publicat de Greekreporter care asociază cifre exacte noi realități din piața imobiliară grecească.
Hotelurile de familie își caută alți proprietari în Grecia
Când e vorba de sute de hoteluri administrate ca afaceri de familie care sunt scoase la vânzare, este clar că vorbim de o criză care se va întinde pe următorii câțiva ani. În cel mai rău caz, situația se va agrava, având în vedere că proprietarii de afaceri mici nu au nicio șansă să țină pasul cu creșterea costurilor sau alți factori de stres economic, după cum se arată în studiul E- Real Estates Panhellenic Network of Real Estate.
Peste 200 de hoteluri de 3 și 4 stele din Grecia pot fi achiziționate de antreprenori din orice colț al planetei, inclusiv din România. Unele dintre ele și-au găsit investitori locali și străini care să le scoată la liman, dar altele, pur și simplu, implică costuri prea mari de restaurare, punere pe picioare. În medie, capacitățile pentru aceste ansambluri sunt între 10 și 30 de camere.
Potrivit lui Themistoklis Bakas citat de G4Media, președintele E-Real Estates, fenomenul poate fi atribuit provocărilor din industrie, care îi afectează cel mai mult pe proprietarii afacerilor mici: crize consecutive, împrumuturi, reglementări nesigure, escaladarea prețurilor la energie, inflația și creșterea prețurilor pe lanțul de aprovizionare. Așa s-a ajuns într-o situație de scădere a venituri și creștere necontrolată a cheltuielilor.
La momentul de față, cele mai mici prețuri sunt în regiunea Attica, mai ales pentru proprietăți din anii 1930 în zone ca Kifissia, Votanikos, Plaka, Gazi, Omonia, Piațele Victoria și Psyri. Acestea sunt semnificativ mai ieftine decât proprietății similare din alte colțuri ale Europei. La polul opus, în Paros, Zakynthos, Santorini, Skiathos, Mykonos, Spetses, Kefalonia, Rhodos, Naxos, Skopelos, Syros și Sifnos, prețurile hotelurilor scoase la vânzare sunt mai mari și au prețuri de pornire de aproximativ 620.000 de euro, mai scrie Greek Reporter. Un pic mai sus, la 650.000 de euro, găsești hoteluri în Halkidiki, Kamena Vourla, Ioannina și Arachova, zone afectate destul de grav de incendiile din 2021.
În doar câteva luni, zeci de hoteluri au schimbat proprietarii în Grecia, valoarea tranzacțiilor din acest spectru în 2023 atingând pragul de 320 de milioane de euro, conform Greek Travel Pages.