22 iun. 2023 | 17:03

Cristian Popescu Piedone revine la Primăria Sectorului 5. Prefectura Capitalei a emis ordinul

ULTIMA ORĂ
Cristian Popescu Piedone revine la Primăria Sectorului 5. Prefectura Capitalei a emis ordinul

Cristian Popescu Piedone se poate întoarce la cârma Primăriei Sectorului 5, după ce a fost achitat în dosarul Colectiv de Înalta Curte. Toni Greblă, fostul prefect al Capitalei, a explicat motivele legale pentru care fostul edil își poate relua funcția.Prefectura București va emite ordinul de repunere în funcție.

Piedone revine la primărie

Update 22 iunie ora 17:07: Prefectura București a anunțat, joi, că a emis ordinul în urma căruia Cristian Popescu Piedone are dreptul să își reia mandatul de primar al Sectorului 5. Decizia îi va fi transmisă vineri lui Piedone.

„Subprefectul Diana -Anca Artene a semnat astăzi ordinul prin care s-a luat act de dispozitivul deciziei nr. 397 din 21.06.2023, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a constatat lipsa motivelor de fapt și de drept care să justifice menținerea încetării de drept a mandatului de primar al Sectorului 5, al domnului Cristian Popescu Piedone.

Acest ordin va fi comunicat, în cursul zilei de mâine, către domnul Cristian Popescu Piedone,

 Consiliul Local al Sectorului 5, Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Electorală Permanentă”, a transmis Prefectura azi, într-un comunicat de presă. 

Reacția Prefecturii București

Update ora 15:12: Și Prefectura Capitalei a venit azi cu o serie de precizări legate de revenirea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 5.

„Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție, în ce îl privește pe domnul Cristian Popescu Piedone,  prin care a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv”, se arată într-un comunicat transmis azi de Prefectura București.

„Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei. Așadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcție”, se mai arată în comunicatul de familie.

Ce se întâmplă cu mandatul de edil, după ce a fost achitat

Știrea inițială: În prezent primăria Sectorului 5 este condusă de vicepriamrul Constantin-Ion Melnic. Acesta conduce instituția după încarcerarea fostului edil Cristian Popescu Piedone. Acum că a fost eliberat, Piedone își poate relua fotoliul de primar.

„Dintr-un ordin al prefectului, practic am constatat în temeiul legii mandatul de primar al Sectorului 5, acest ordin a avut ca temei hotărârea judecătorească de condamnare și începerea executării pedepsei de către Piedone.

Acum prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă au fost desființate cu efecte deciziei de condamnare, drept urmare, inclusiv ordinul prefectului a rămas fără obiect, drept urmare primarul Piedone dacă dorește la solicitarea lui poate să-și reia activitatea de primar, air Prefectura este obligată să constate în temeiul deciziei de achitare efectele ordinului prin care s-a constatat încetarea mandatului primarului Sectorului 5”, a explicat Toni Greblă, miercuri, într-o intervenție la Digi24.

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv și a fost achitat pe motiv că fapta nu există.

„Mai sunt două argumente, unul este legat de temeiul achitării este fapta nu exista, iar al doilea este și uman: se constată nevinovat în închisoare acum.E normal ca restul de mandat rămas neexecutat să îl exerciți în continuare”, a mai punctat Greblă.

Cristian Popescu Piedone a stat în închisoare un an și o lună dintr-o pedeapsă de patru ani.

Fostul primar Cristian Popescu Piedone va fi eliberat, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis recursul în casație în dosarul Colectiv. Decizia este definitivă.