Parcurile, străzile, locurile de joacă, toate se goleau când era Sandy Bell: povestea desenului animat care a făcut milioane de copii să plângă de fericire VIDEO

ACTUALITATE
Parcurile, străzile, locurile de joacă, toate se goleau când era Sandy Bell: povestea desenului animat care a făcut milioane de copii să plângă de fericire VIDEO
22 iun. 2023 | 11:53

Ce-i drept, în comunism, însă și imediat după, copiii românilor nu aveau prea multe opțiuni, atunci când venea vorba despre entertainment. Sandy Bell este un anime japonez care a avut succes în Asia, America Latină, ţările arabe, Europa și România.

Singurul post de televiziune accesat de toți, TVR 1, obișnuia, totuși, să difuzeze câte un episod de desene animate, în fiecare seară, înaintea grupajului de știri.

Unul dintre desenele animate care au făcut istorie la începutul anilor 90 a fost Sandy Bell, o producție asiatică care a avut succes pe mai multe continente, atunci când a apărut.

Era diferit față de tot ceea ce văzuseră copiii, până în acel moment, iar părinții îi îndrumau pe cei mici să-l vizioneze, de vreme ce animația promova valori culturale potrivite vârstei lor și îi învăța pe aceștia cum să fie buni și drepți.

poveste-desen-animat-sandy-bell-comunism

Imagine din desenul animat japonez Sandy Bell

Sandy Bell îi aducea pe toți în fața televizoarelor: nu mai vedeai „picior de copil” pe afară

Din capul locului, trebuie menționat că acest fenomen se întâmpla înaintea „televiziunii prin cablu”, astfel că micuții nu aveau, la vremea respectivă, privilegiul Cartoon Network sau al televiziunilor italiene în care desenele animate erau difuzate din abundență.

Copiii de atunci sunt adulți acum, însă prima dragoste nu se uită niciodată. Locurile de joacă și străzile se goleau instant atunci când era difuzat celebrul desen animat japonez, iar asta pe bună dreptate: nu exista nimic mai interesant, pe vremea aceea.

Imagine din desenul animat japonez Sandy Bell

Imagine din desenul animat japonez Sandy Bell

Serialul animat despre scoțieni, dar făcut de japonezi

Desenul animat spune povestea unei fete pe nume Sandy Bell care se confruntă cu neplăcerile caracteristice vieții, dar încearcă să devină un om bun. Se poate spune că acesta este drumul inițiatic al fetiței care, ulterior, devine jurnalist. Tot de aici vei înțelege și relația specială pe care un om o poate avea cu animalul său de companie, prin prezența cățelului Tambour.

„Sandy are de-a face în jurul ei cu moartea, tâlhăria, avariţia şi orgoliul, dar are întotdeauna un răspuns demn şi plin de energie. Luptă pentru dreptate, îi apără pe cei sărmani şi străbate Marea Britanie şi Franţa într-un drum care o formează ca om şi ca jurnalist. De la copilaşul care se joacă în sat, devine reporterul profesionist, competitiv, în goană pentru a face lumea mai bună prin contribuţia sa.

Prin entuziasmul, implicarea şi prietenia sa, reuşeşte adesea chiar să câştige inamici de partea sa. Idealismul său este dublat şi de un spirit descurcăreţ care o sprijină în orice realizează. Emoţiile sale sunt autentice, vii şi molipsitoare. Atitudinea ei faţă de viaţă este foarte sănătoasă”, se arată pe filme-carti.ro.

Desenul animat a fost creat în anul 1981 şi are, în total, un număr de 47 de episoade. Inițial s-a numit Hello! Sandybell, iar acțiunea acestuia este plasată în Scoția, în ciuda faptului că este creat în Japonia.

„Poate cea mai remarcabilă fuziune a culturii scoțiene și japoneze între Rollermania și Aneka’s Japanese Boy, spectacolul a fost o celebrare a tot ceea ce înseamnă tradiția scoțiană, cu cimpoieri din belșug și personaje purtând kilturi pe tot parcursul spectacolului.


Sandy Bell a pornit de la o idee originală a lui Jinbo Shiro, despre care se spune că a fost responsabil pentru popularizarea omniprezentului semn al păcii V, care este practic obligatoriu printre fanii manga japonezi atunci când pozează pentru fotografii.

Deși nu este clar dacă domnul Shiro, care a decedat în 1994, a vizitat vreodată Scoția pentru a se inspira, cu atât mai puțin cele mai renumite baruri folclorice ale țării”, informează publicația scoțiană edinburgnews.com.

În cazul în care vrei să revezi celebra serie, află că acesta se poate achiziționa pe DVD.

Alături de Sailor Moon, Țestoasele Ninja, Cartea Cărților și Captain Planet, Sandy Bell reprezintă leitmotiful copilăriei multora dintre cei care au astăzi, la rândul lor, copii.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele