20 iun. 2023 | 18:20

Un patron din Gorj, amendat de ITM pentru că a dat un salariu mai mare decât ce scria în acte. Ce prevede legea

ULTIMA ORĂ
Un patron din Gorj, amendat de ITM pentru că a dat un salariu mai mare decât ce scria în acte. Ce prevede legea

Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj a desfășurat mai multe controale în ultima perioadă cu privire la situația angajaților. În cazul unui patron din Tismana ITM a decis o amendă de 10.000 de lei pentru că oferea unui angajat un salariu mai mare decât cel care era trecut în statele de plată.

Zeci de amenzi în Gorj

În perioada 08.06-15.06.2023, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, s-a desfășurat Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor care face parte integrantă din Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023. 

Au fost aplicate 23 sancțiuni contravenționale în valoare 130.000 lei și s-au trasat 91 măsuri de intrare în legalitate.

„În urma controalelor efectuate, un angajator din orașul Tismana a fost sancționat cu suma de 10.000 lei pentru muncă subdeclarată, respectiv pentru acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale“, se arată într-un comunicat de presă al ITM Gorj.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj reamintește angajatorilor faptul că, potrivit prevederilor Legii 53/2003, Codul Muncii, acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale, se sancționează cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situaţie.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va intensifica acțiunile de verificare, în toate domeniile de activitate, pentru combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate, precum și pentru respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă de către toți angajatorii”, a declarat George Octavian Romanescu, inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, potrivit GorjOnline.

Fenomenul muncii subdeclarate

Prin OUG nr. 117/2021, în vigoare din 5 octombrie 2021 (cu excepția modificărilor privind amenzile, care s-a aplicat din 20 octombrie 2021), a fost introdus în Codul muncii articolul (152) care reglementează munca „la gri”.

Astfel, munca la gri este „muncă subdeclarată [care] reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale.”

Față de munca nedeclarată (sau „la negru”), în cazul muncii subdeclarate există un contract individual de muncă, încheiat și înregistrat conform dispozițiilor legale, dar salariul declarat este mai mic decât cel pe care îl primește efectiv angajatul, diferența nefiind supusă impozitelor și contribuțiilor obligatorii.

Adeseori fenomenul muncii subdeclarate este asociat încheierii unor contracte individuale de muncă cu timp parțial pentru salariați care, în fapt, prestează activitate în condițiile unei norme întregi de lucru, fiind remunerați suplimentar față de veniturile declarate