Rezolvare subiecte Evaluarea Națională 2023 la matematică. Baremul de corectare – Update
Rezolvarea subiectelor la proba de matematică de la Evaluarea Națională 2023 este disponibilă în articolul de mai jos. Elevii care au susținut examenul, miercuri, 21 iunie, se pot verifica pe baza baremului pentru a estima nota pe care ar trebui să o obțină și pentru a ști dacă va fi cazul să depună sau nu o contestație, după afișarea primelor rezultate.
Rezolvare subiecte Evaluarea Națională 2023 la matematică
Update miercuri, 21 iunie 2023, ora 15:05. Consultați baremul la matematică în galeria foto de mai jos:
Știrea inițială:
Elevii au avut la dispoziție două ore, miercuri, 21 iunie, pentru a rezolva subiectele la proba de matematică. Aceasta este cea de-a doua probă pe care au susținut-o, după cea la Limba și literatura română, ce a avut loc luni, 19 iunie.
Subiectele la matematică la Evaluarea Națională 2023 au fost redactate sub forma unei broșuri. Elevii au avut voie să ceară pagini suplimentare, dacă au avut nevoie de acestea.
Proba la matematică de la Evaluare Naţională a fost structurată în trei subiecte alcătuite din mai multe cerințe, formulate în conformitate cu programa aprobată de Ministerul Educației. Fiecare subiect mare valorează câte 30 de puncte. Candidații au primit 10 puncte din oficiu.
Potrivit ghidului pentru Evaluarea Națională 2023 ce a fost trimis de Ministerul Educației către școli, elevii au avut voie să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru scheme și desene, aceștia au putut folosi și creion.
Vezi și Rezolvare subiecte Evaluarea Națională 2023 la limba română. Baremul de corectare
Când vor putea fi depuse contestațiile
După proba la matematică va avea loc și cea la Limba și literatura maternă, pe 22 iunie, pentru elevii care aparțin minorităților naționale. Primele rezultate vor fi comunicate pe 28 iunie, până la ora 14:00.
Contestațiile vor putea fi depuse pe 28 iunie, între orele 16:00 și 19:00, și pe 29 iunie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Acestea vor fi soluționate în perioada 29 iunie – 4 iulie, iar rezultatele finale vor fi afișate la data de 4 iulie.
În acest an, media obținută de candidați la Evaluare Națională 2023 este singura care contează pentru media de admitere la liceu. Ministerul Educației a decis ca, începând de anul acesta, media claselor gimnaziale să nu mai fie luată în calcul.
Subiectele la Limba și literatura română
La prima probă a Evaluării Naționale din acest an, cea la Limba și literatura română, care a avut loc luni, 19 iunie, candidații au primit subiecte formulate pe baza unor fragmente din „Limir – împărat” de Ioan Slavici şi „Deşertul pentru totdeauna” de Octavian Paler.
La cel de-al doilea subiect, candidații au avut de scris o compunere de cel puțin 150 de cuvinte în care să o caracterizeze pe Lia, personajul din textul lui Ioan Slavici. La un alt subiect, acestora li s-a cerut să scrie un text de 50 – 100 de cuvinte în care să răspundă la întrebarea „Crezi că este importantă respectarea regulilor?”, valorificând fragmentul din „Deșertul pentru totdeauna” de Octavian Paler.
La începutul anului școlar, erau înscriși peste 177.000 de elevi în clasa a VIII-a, conform Ministerului Educației. Însă, duminică, înainte de a avea loc prima probă la Evaluarea Națională, instituția a anunțat că doar 161.500 de elevi au fost înscriși automat la examen de către școlile lor.
Astfel, a fost înregistrată o diferență de peste 15.500 de elevi între numărul celor care erau înscriși la începutul anului școlar în clasa a VIII-a și numărul celor care figurează în statistica de examen la Evaluarea Națională. Adică 8,8% din totalul celor raportați ca fiind înscriși în clasa a VIII-a sau 1 din 10 elevi.