19 iun. 2023 | 17:14

„Cea mai mare gafă” a lui Einstein, potrivit autorului teoriei relativității: ce greșeală enormă a făcut genialul fizician

ACTUALITATE
„Cea mai mare gafă” a lui Einstein, potrivit autorului teoriei relativității: ce greșeală enormă a făcut genialul fizician

Albert Einstein a devenit sinonim cu geniul, dar a fost o persoană cu calități și defecte ca oricare altul. Și ca orice alt om, a făcut greșeli. Pentru marele fizician însuși, cea mai mare greșeală științifică a sa ar putea să nu fie una pe care am lua în considerare astăzi. Cea mai mare gafă a lui, așa cum o numea el, a fost să dorească ca universul să stea nemișcat.

Viziunea lui asupra lumii l-a împins să-și corecteze ecuațiile, deși s-a înșelat când a făcut corectarea. Și totuși, acea corecție a revenit pentru a ajuta omenirea să înțeleagă cosmosul. Dar să începem de la început. În 1915, Einstein și-a publicat teoria relativității generale, depășind sfera teoriei sale a relativității speciale.

Aceasta a devenit o teorie atotcuprinzătoare a gravitației și explică nu doar universul nostru, ci universurile care sunt foarte diferite de ale noastre. Dar în descrierea gravitației pe care a elaborat-o pentru universul nostru a existat o problemă – cel puțin în opinia lui. Einstein și majoritatea oamenilor de știință de la acea vreme credeau că universul este static: așa fusese întotdeauna și nu se schimbase niciodată, cel puțin la scară largă. Calea Lactee a fost întotdeauna așa cum este și nimic nu o va schimba.

Ce greșeală a făcut Einstein

Dar când conectați numerele pentru a face micuța noastră galaxie eternă, se întâmplă ceva ciudat. Totul ajunge în același loc, prăbușindu-se într-o gaură neagră – ceva care provine tot din ecuații, dar care nu a fost observat. Calea Lactee nu se prăbușește, așa că pentru a rezolva conflictul filosofic, Einstein a adăugat un parametru suplimentar ecuației: constanta cosmologică.

Acum, constanta cosmologică nu avea nicio justificare observațională, în afară de faptul că lucrurile nu se prăbușeau toate într-o singularitate. Dar nu este nemaiauzit în fizică să propui existența a ceva, înainte de a-l observa.

Deci, a fost creat un parametru fizic legat de ceva care ar putea să nu existe? Cel mai bun curs de acțiune ar putea fi să fii deschis la sugestii și corecții. Problema este că Einstein a devenit destul de sensibil când a fost contestat, criticând – întotdeauna incorect – și insultând adesea oamenii de știință, arătând că atât teoria, cât și observațiile lui Einstein au început să contrazică ideea. În două decenii, consensul a fost copleșitor împotriva lui, așa că a decis să abandoneze constanta cosmologică, numind-o „cea mai mare gafă a sa”.

Dar povestea are o ultimă întorsătură. În 1998, astronomii au descoperit că expansiunea universului se accelerează. Impingerea misterioasă invizibilă a primit numele de energie întunecată.

Poate că energia întunecată se va dovedi a fi diferită și ecuațiile vor fi schimbate, dar cea mai mare gafă întruchipează cu adevărat sentimentul că erorile sunt un portal al descoperirii.