19 iun. 2023 | 10:04

Cutremur puternic în România, luni dimineață. Ce magnitudine a avut 

ULTIMA ORĂ
Cutremur puternic în România, luni dimineață. Ce magnitudine a avut 

Un cutremur puternic a avut loc în România, luni dimineață, în Oltenia, Gorj. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat ce magnitudine a avut seismul.

Un nou cutremur puternic în România

Update luni, 19 iunie, ora 10:04. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că a avut loc o replică a cutremurului. Aceasta a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter.

„La ora 08:59:18 (ora locală a României), s-a produs în Oltenia, Gorj, un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 15.5 km”, a transmis Institutul.

Știrea inițială:

Cutremurul s-a produs la ora 08:26:02, la adâncimea de 14 kilometri, și a avut magnitudinea de 4.2 grade pe scara Richter.

„Cutremurul s-a produs la 19km NV de Târgu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 68km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 94km E de Reșita,”, a transmis INCDFP.

Până acum, cel mai semnificativ cutremur din zona Olteniei a avut loc la data de 14 februarie şi a avut o intensitate de 5,7 pe Richter. Acel seism a fost urmat de sute de replici. Cu o zi înainte, în aceeaşi zonă, a fost înregistrat un seism de 5,2 grade, ce s-a produs la o adâncime de 16,5 kilometri.

Gheorghe Mărmureanu, despre un nou mare cutremur în România

În urma acelor seisme puternice din Gorj, profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al Institutului Național pentru Fizica Pământului și cercetător științific principal gradul I, actual membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers – Mechanical Divsion, i-a îndemnat pe români să nu se sperie, pentru că încă nu vine un nou cutremur mare în țară.

„Nicio problemă, sunt cutremurele din șirul normal de seisme, din această perioadă. Stați cuminți în casă, așa se mișcă acum pământul, suntem în grafic. Nu este bine să stați sub tocul ușii, acum locuințele sunt construite altfel, au dreptate arhitecții, căutați un alt colț al casei mult mai sigur.

Dar nu este cazul să vă speriați, stați liniștiți, nu e nicio problemă! Încă nu vine cutremurul ăla mare în România!”, a declarat seismologul român la acel moment, pentru Playtech.

Gheorghe Mărmureanu a mai spus că pericolul în România în ceea ce privește seismele vine doar din zona Vrancea, pentru că acolo apare câte un cutremur devastator, cam la 70 – 80 de ani.

„Am avut unul, la 1940, de peste 7 grade, ar fi trebuit să fie un altul, în 2040, dar a apărut între timp și cel din 4 martie 1977, care nu era preconizat. A fost o situație paradoxală, care, nouă, specialiștilor în domeniu, ne-a dat toate socotelile peste cap.

După cutremurul din 1940, foarte multe clădiri din București au rămas într-un picior. Ce nu a apucat să distrugă acel seism, a terminat cel din 1977, de aceea s-au dărâmat acele clădiri vechi, la 4 martie.

Eu m-am ocupat însă de marile amplasamente, eu garantez pentru Casa Poporului, că rezistă la un cutremur de 8 grade pe scara Richter, dar și pentru Cernavodă. Aici chiar nu aveți grijă, eu am făcut toate planurile, sunt bine făcute, am semnat pentru ele”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu, pentru Playtech Știri.