18 iun. 2023 | 16:56

Economia Chinei este mult mai distrusă decât se credea

ULTIMA ORĂ
Economia Chinei este mult mai distrusă decât se credea

La începutul anului 2023, placa unanim acceptată pe Wall Street era aceeași: China s-a întors. După ani de blocaje și producție suprimată, economiștii și investitorii au aclamat sfârșitul politicii zero-COVID a Beijingului și boom-ul economic care urma cu siguranță. Colosul în așteptare care este consumatorul chinez era pe cale să se plimbe liber, au spus analiștii. Aceasta era o veste grozavă pentru întreaga lume – toată lumea urma să beneficieze de pe urma faptului că a doua cea mai mare economie a globului se va însănătoși.

Economia Chinei, la pământ

Dar, după șase luni de la începutul anului, visele Wall Street pentru această țară se transformă într-un coșmar.

Departe de o explozie economică, redresarea Chinei după COVID a fost slabă. Producția industrială a dezamăgit. Comerțul – atât importurile, cât și exporturile – a încetinit semnificativ.

Există datorii peste tot, în special în domeniul dezvoltării imobiliare, care reprezintă 30% din economie.

Partenerii comerciali sunt supărați dintr-o listă lungă de motive, de la încălcarea drepturilor omului până la îngrijorarea cu privire la rolul tot mai mare al guvernului în comerțul țării. Sectorul privat – care se aștepta să fie în fruntea revenirii spectaculoase a Chinei – este speriat, scrie BusinessInsider.

Eșecul revenirii nu este doar o dezamăgire pe termen scurt, ci și un semn că vechea China a dispărut. Mecanismele care au condus la „miracolul chinezesc”, o transformare de trei decenii care a făcut din țară o forță internațională, au cedat.

Populația chineză în vârstă de muncă îmbătrânește, iar tinerii care să o înlocuiască sunt mai puțini decât oricând în istoria modernă a țării. Exporturile rămân esențiale pentru economie, dar țările care au susținut cândva comerțul liber au trecut de la globalism la protecționism.

Una dintre cele mai mari puteri ale lumii nu dă semne de revenire

Spre deosebire de crizele din trecut, nu pare că Beijingul va interveni și va inversa această tendință descendentă. În schimb, președintele chinez Xi Jinping și-a pregătit poporul pentru o eră de creștere mai lentă.

Și în timp ce Wall Street încearcă să facă o figură bună, bănci precum JPMorgan încep să scrie note clienților întrebându-i dacă merită să investească acolo.

Alți investitori importanți renunță cu desăvârșire la această țară cândva promițătoare. Legendarul manager de fonduri speculative Stanley Druckenmiller, care crede de mult timp în creșterea Chinei și care, înainte de COVID, a descris energia antreprenorială din această țară ca fiind „New York-ul pe droguri”, a descris o imagine sumbră a viitorului pentru o mulțime de participanți la conferința Bloomberg Invest din iunie.

„Dacă mă uit peste 10 sau 15 ani, pur și simplu nu văd așa ceva. Dacă nu va avea loc o schimbare la vârf, cred că va fi o economie foarte puțin dinamică”, a spus el.

„Dacă ne uităm în perspectivă, nu îi văd ca pe o mare provocare pentru SUA în ceea ce privește puterea și creșterea economică.”