Studiul care arată de ce dieta este importantă: cum îți ajută creierul să rămână tânăr
Trecerea la o dietă plină de legume proaspete și sărace în alimente procesate ar putea face minuni pentru vârsta biologică a creierului tău, arată o nouă cercetare.
Potrivit echipei internaționale de cercetători care a condus studiul, consumul unei dietă mediteraneană bogată în legume, fructe de mare și cereale integrale – sau chiar doar respectarea recomandărilor dietetice – pare să încetinească semnele de îmbătrânire accelerată a creierului, observate de obicei în obezitate, cu cât mai puțin. 1% pierdere în greutate corporală.
Scanările creierului efectuate după 18 luni au arătat că vârsta creierului participanților pare cu aproape nouă luni mai tânără decât se aștepta, în comparație cu estimările vârstei cronologice a creierului lor.
La fel ca și participanții la studiul clinic, s-ar putea să nu te simți la fel de bătrân ca anii pe care i-ai trăit sau poate că trupul tău simte că îmbătrânește mai repede decât ești – aceasta este diferența dintre vârsta biologică și cea cronologică.
Oricum, cercetările arată că vârsta biologică a corpului tău este mult mai mult decât un sentiment: semnele îmbătrânirii biologice pot fi găsite punctate de-a lungul ADN-ului tău, gravate pe capetele cromozomilor tăi sau, după cum sugerează acest studiu, în conexiunile slăbite ale creierului tău.
Îmbătrânirea cauzată de stres ar putea fi reversibilă
În timp ce un număr tot mai mare de cercetări sugerează că îmbătrânirea biologică cauzată de evenimente stresante ar putea fi reversibilă, acest nou studiu arată că îmbunătățirea dietei poate fi una dintre cele mai simple opțiuni pentru îmbunătățirea stării corporale, indiferent de ani.
În cadrul studiului, cercetătorii au fotografiat creierul a 102 participanți care luau parte la un studiu clinic mai amplu efectuat la un loc de muncă din Israel. Au fost efectuate scanări ale creierului o dată înainte de începerea studiului și din nou după 18 luni, împreună cu o serie de teste ale funcției hepatice, ale nivelului de colesterol și ale greutății corporale.
Grupurile au consumat una dintre cele trei diete: o dietă mediteraneană cu multe nuci, pește și pui în loc de carne roșie; o dietă mediteraneană cu câteva suplimente adăugate, cum ar fi ceaiul verde pentru polifenoli; sau o dietă bazată pe ghiduri alimentare sănătoase.
Estimările vârstei creierului s-au bazat pe un algoritm care a fost antrenat pe scanări ale creierului de la o cohortă separată de aproape 300 de persoane, modelul prezicând cu exactitate vârsta din măsurile conectivității creierului.
În medie, oamenii din proces au slăbit în jur de 2,3 kilograme. Pentru fiecare 1% din greutatea corporală pierdută după ce au urmat o dietă stabilită sau un ghid de sănătate, creierul participanților a apărut cu aproape nouă luni mai tânăr decât vârsta lor cronologică, au descoperit cercetătorii.
Dacă schimbările în conectivitatea creierului se traduc de fapt în îmbunătățiri ale funcției creierului este încă o mare necunoscută. Creierul este o rețea complexă de conexiuni flexibile pe care abia începem să le trasăm, deși o analiză recentă sugerează că dieta mediteraneană are un efect pozitiv asupra memoriei la persoanele în vârstă.
Nivel scăzut de grăsime
Semnele de îmbătrânire încetinită a creierului au fost, de asemenea, asociate cu niveluri mai scăzute de grăsime hepatică și un profil lipidic îmbunătățit, dar, din nou, aceste modificări ar putea fi superficiale sau de scurtă durată.
„Studiul nostru evidențiază importanța unui stil de viață sănătos, inclusiv un consum mai mic de alimente procesate, dulciuri și băuturi, în menținerea sănătății creierului”, spune autorul principal și neurologul Gidon Levakov de la Universitatea Ben-Gurion din Negev din Israel.
Acesta ar putea fi un sfat bun și, deși aceste constatări provin dintr-un studiu clinic în care participanților li s-a „prescris” aleatoriu o dietă de urmat, există alte câteva limitări care merită digerate.
Majoritatea participanților au fost bărbați și au completat sondaje online despre dieta și obiceiurile lor de viață, ceea ce înseamnă că datele pot fi denaturate de ceea ce își puteau aminti sau alegeau să raporteze.
Și nu este vorba doar de mâncare: s-a ținut cont de nivelurile de activitate ale participanților la locul de muncă; au primit, de asemenea, un abonament gratuit la sală ca parte a procesului, așa că exercițiul a fost de asemenea un factor.
Mai mult, cercetările anterioare au descoperit cum funcționează grăsimile bune dintr-o dietă mediteraneană la nivel celular. Dar a dezvăluit și discrepanțe clare în ceea ce privește cine culege beneficiile pentru sănătate ale unei diete bogate în alimente de bază mediteraneene.
Oamenii cu locuri de muncă bine plătite și studii superioare care își permiteau să cumpere o mulțime de pește și cereale integrale au văzut îmbunătățiri mai mari în sănătatea cardiovasculară decât cei cu venituri mici – chiar dacă aderarea lor la dietă a fost aceeași.