28 mai 2023 | 15:04

Salariu de salahor versus de profesor în România, cât a ajuns să se câștige la roabă și lopată: „Nu fac nimic până nu fumează sau beau cafeaua”

BANI
Salariu de salahor versus de profesor în România, cât a ajuns să se câștige la roabă și lopată:

Greva generală a profesorilor a determinat românii să pună mai bine sub lupă salariile acestora, reieșind că un salahor are un salariu mai mare decât un profesor.

Deficitul forței de muncă este cunoscut în majoritatea domeniilor din România, iar în timp ce pensiile speciale și salariile parlamentarilor cresc, ceilalți angajați la stat continuă să încerce să se descurce cu salarii tot mai mici, în ciuda inflației care a explodat la începutul acestui an.

Aici putem menționa atât profesorii, cât și polițiștii, sau cadrele medicale ale căror salarii au ajuns să fie mai mici sau egale cu cele ale unui salahor. În ceea ce privește salariile celor din urmă, acestea au crescut în ultimii ani din cauza faptului că tot mai mulți români aleg calea străinătății atunci când vine vorba despre munca din construcții, fiind plătiți mult mai bine, similar cu orice alt domeniu de lucru de la noi din țară.

Pe lângă factorul financiar, mai există și alți factori precum lipsa atracției tinerilor către astfel de domenii. Majoritatea acestora aleg să termine studii superioare ale universităților, obținând diplome care îi ajută, teoretic, să obțină salarii mai mari, astfel că numărul oamenilor din construcții este în permanentă scădere.

Acest lucru creează un fenomen pe piața construcțiilor, astfel că angajatorii ajung să plătească mâna de lucru a unui muncitor și de trei ori mai mult decât valoarea materialelor, pentru că meseriași sunt din ce în ce mai puțin, iar aceștia își permit să crească prețurile care ajung uneori destul de similare cu cele din afară.

Un profesor câștigă un salariu mai mic decât cel al unui salahor

Un calcul simplu arată faptul că un salahor primește în medie un salariu de 200 de lei/ 8 ore de muncă. Așadar, dacă acesta nu dorește să efectueze lucrări și în zilele de weekend, poate ajunge la un salariu de 4.000 de lei net lunar.  Mai mult, aceștia își urmează și tabietul de dimineață, după cum au afirmat unele persoane, spunând că „nu fac nimic până nu fumează și își beau cafeaua”.

De partea cealaltă, profesorii care petrec ani de zile învățând în permanență și totodată formând și caractere, ajung să aibă un salariu mai mic decât categoria de lucrători menționată anterior. De foarte multe ori, salariile profesorilor au reprezentat un motiv de dispută între sindicaliștii din învățământul românesc și aleși.

„Nu se poate că în anul 2023 un profesor debutant că câștige 2.500 de lei, în condițiile în care un necalificat câștigă de la 4.000 de lei în sus. Aceasta nu e o țară normală”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Astfel, un profesor debutant câștigă un salariu brut de 4.089 de lei, ceea ce reprezintă un salariu net de 2.397 de lei, dacă acesta are studii superioare de lungă durată. Totodată, un institutor debutant cu experiență de până la un an, primește un salariu de bază brut de 4.089 de lei, similar cu cel al unui profesor debutant.