Bula imobiliară din România, alimentată de ”băieții cu bani”: așa înțelegi de ce nu contează inflația, dobânzile bancare
Românii sunt dependenți de proprietăți imobiliare, abia așteaptă să aibă o casă pe numele lor și nimic nu le stă în cale. În timp ce unii se îndatorează însă pe 30 de ani pentru a-și materializa visul, alții fac astfel de investiții fabuloase cu bani cash. Nu de alta, dar indiferent ce se va întâmpla cu iminenta criză economică, este improbabil ca prețul locuințelor să se devalorizeze semnificativ, dacă nu imposibil.
Ca să înțelegi cam la ce nivel sunt românii cu banii, merită să ai în vedere că, în primul trimestru din acest an, nu mai puțin de 58,2% dintre tranzacțiile imobiliare de pe meleaguri mioritice s-au încheiat cu cash, fără credit bancar. Chiar și așa, afinitatea românilor pentru credite ipotecare de la un an la altul a crescut cu 1,3%, până la 1,1 miliarde de euro. Aceasta este concluzia Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) în cel mai recent studiu citate de Economedia.ro.
Românii își iau casa cu banii jos, de asta nu scad prețurile
SVN Credit România atrage atenția asupra faptului că doar 41,8% dintre locuințe au fost achiziționate printr-un credit ipotecar, în primul trimestru din 2023. În realitate, valoarea poate să fie chiar mai mică decât atât, având în vedere că se consemnează totalul ipotecilor intabulate, dar nu se ia în calcul că acea valoare include și credite de consum cu ipotecă, respectiv refinanțări ipotecare pentru credite existente.
Cele mai multe locuințe cu cash în perioada amintită s-au cumpărat, în mod surprinzător, în Brașov. Este vorba de peste 69,5% dintre casele și apartamentele vândute în intervalul ianuarie – martie achiziționate în acest fel. Cel mai mic procente de achiziții din resurse proprii s-a realizat în Cluj, ”doar” 51,6%. Mai mult de jumătate din locuințe s-au luat din fonduri proprii și în București/Ilfov.
Potrivit sursei citate, aproximativ 44,2% dintre locuinţele vândute în judeţul Timiş au fost achiziționate prin credit ipotecar, aceasta fiind a doua cea mai mare piaţă ipotecară la nivel naţional după numărul de ipoteci noi înregistrate în 2023, după regiunea Bucureşti – Ilfov. Clujul se clasează pe treapta a treia, urmat de Constanţa şi Braşov în clasamentul regiunilor cu cele mai multe ipoteci noi în primele trei luni din acest an.
“2023 a debutat cu o creştere anuală de 21,1% a valorii totale de credite ipotecare noi acordate comparativ cu luna ianuarie a anului anterior. Februarie a adus o scădere de 0,9% în timp ce în martie s-a înregistrat o scădere anuală de 9,3% a totalului de credite ipotecare noi acordate comparativ cu martie 2022”, se menţionează în raportul publicat de SVN Credit România.