Cele mai periculoase școli din județele României

VISTA
Cele mai periculoase școli din județele României
31 mai 2023 | 08:25

Astăzi avem pentru voi un subiect extrem de trist, mai ales în zilele acestea în care spunem că societatea a evoluat. Este vorba despre un top al celor mai periculoase școli din România, unde au loc des violențe.

Conform unui document oficial eliberat de Ministerul Educației, 10.000 de acte de violență au avut loc în anul școlar 2021-2022. Primele 5 județe cu reale probleme în școli sunt Braşov, Cluj, Dâmbovița, Ilfov și Bucureşti. Hai să aflăm detalii!

Județele cu acte de violență ridicate

Anul 2023 a adus în atenția publicului un subiect pe care România parcă încerca să nu îl vadă până acum. Este vorba de actele de violență din școlile din România, care au atins cote alarmante în ultimii ani. Conform Ministerului educației, numai în anul 2021-2022 au fost înregistrate 9.741 acte de violență.

Din ele, 6.744 de cazuri sunt atac la persoană, 1.326 de cazuri sunt atentat la bunuri, 1.289 de cazuri sunt alte fapte de violenţă sau atentate la securitate şi 382 de cazuri sunt atentat la securitatea unităţii şcolare.

Cele mai periculoase județe sunt Braşov (1.555 de cazuri), Cluj (746 de cazuri), Dâmbovița (678 de cazuri), Ilfov (539 de cazuri) și Bucureşti (522 de cazuri), La polul opus se află județele Caraş Severin (27 de cazuri), Mehedinți (23 de cazuri) şi Covasna (20 de cazuri).

Elevii din Brașov, cei mai răi

16% dintre acte au fost raportate de Brașov deoarece județul ar raporta și germenii actelor de violență, motiv pentru care este lider detașat. Inspectoratul Școlar Județean Brașov susține că acest lucru se întâmplă deoarece nu există un mod unitar de înregistrare și raportare la nivel national.

„Solicităm lunar conducerilor unităților școlare să raporteze actele de violență petrecute în mediul școlar. Insistăm să fie raportat orice act de violență, oricât de neînsemnat pare la prima vedere, conștienți fiind că prevenția reprezintă cel mai eficient mod de combatere a acestora.

Manifestăm toleranță zero față de actele de violență, indiferent de forma lor, uneori devenind „scrofuloși la datorie”, parafrazându-l pe Caragiale, contorizând chiar și germenii actelor de violență, considerându-i acte de violență”, a precizat Valentin Bucur, purtătorul de cuvânt al IȘJ Brașov.

Efectul negativ al pandemiei

Conform Ministerului educației, se vede evoluţia uşor crescătoare a actelor de violenţă în mediul şcolar. În primul semestru al anului școlar 2021-2022 s-au consemnat 5.405 acte de violență, în comparație cu 800 de acte de violență din anul școlar 2020-2021. Creșterea este de 85,15% după întoarcerea la cursuri a elevilor.

În al doilea semestru din anul şcolar 2021-2022, se consemnează o creștere cu 67,29% a actelor de violență faţă de semestrul II al anului şcolar 2020-2021. Pe scurt, pandemia a avut efecte negative asupra comportamentului tinerilor.

Elevii, loviți și umiliți de colegi

În ultimii ani, din cauza ascensiunii platformei TikTok în România, tinerii au devenit victime și agresori. Tot mai mulți elevi sunt implicați în diverse acte de agresiune fizică sau verbală, la școală sau după terminarea orelor, doar pentru a face cât mai multe vizualizări pe rețelele de socializare.

Printre victime se află și doi elevi cu nevoi speciale, bătuți și umiliți de un coleg, de la Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” din Bacău. Multe dintre agresiunile fizice au loc în toaleta școlii, unde unele victime sunt băgate cu capul în vasul de WC. În noiembrie 2022, un elev din Pitești a fost umilit și agresat de alți 7 elevi. Din cauza unei critici aduse, a fost lovit brutal și obligat să stea în genunchi.