Un om de știință influent din SUA spune că rețelele sociale pot reprezenta „un risc profund” pentru sănătatea mintală a adolescenților
Pe de altă parte, cercetările au arătat că adolescenții găsesc comunitate și sprijin pe rețelele sociale.
Chirurgul general al SUA Vivek Murthy a declarat că „nu putem concluziona că rețelele sociale sunt suficient de sigure pentru copii și adolescenți”. Murthy a susținut că daunele potențiale ale rețelelor sociale depășesc beneficiile pentru utilizatorii mai tineri.
Citând „o revizuire substanțială a dovezilor disponibile” cu privire la impactul rețelelor sociale, lucrarea spune că „există indicatori ampli” că poate „a avea un risc profund de afectare a sănătății mintale și a bunăstării copiilor și adolescenților”, potrivit Pew Research.
Rețelele sociale, un pericol pentru cei tineri?
Ca referință, până la 95% dintre adolescenții americani cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani folosesc rețelele sociale, în timp ce 19% au spus că sunt pe YouTube „aproape constant”.
„Copiii și adolescenții care petrec mai mult de trei ore pe zi pe rețelele de socializare se confruntă cu un risc dublu de a avea probleme de sănătate mintală, inclusiv de a experimenta simptome de depresie și anxietate”, se arată în lucrare.
„Acest lucru este îngrijorător, deoarece un sondaj recent a arătat că adolescenții petrec în medie 3,5 ore pe zi pe rețelele sociale”.
Astfel, lucrarea solicită companiilor de tehnologie să ia „măsuri imediate pentru a atenua efectele negative neintenționate” ale interacțiunilor online. De asemenea, le cere parlamentarilor să „consolideze protecțiile pentru a asigura o siguranță mai mare pentru copiii și adolescenții care interacționează cu toate platformele de social media”.
Cu toate acestea, unele dovezi sugerează că rețelele sociale pot fi un beneficiu pentru adolescenți. Potrivit unui studiu recent Pew Research, majoritatea spun că sunt mai conectați cu prietenii lor prin intermediul rețelelor sociale. Studiul a indicat că majoritatea tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani din SUA au considerat că rețelele de socializare le oferă un spațiu pentru a-și exprima creativitatea, a găsi sprijin și a se simți mai acceptați.