24 mai 2023 | 00:06

Cum poți afla dacă patronul tău îți plătește un salariu corect: ai acces la toate informațiile din firmă

ACTUALITATE
Cum poți afla dacă patronul tău îți plătește un salariu corect: ai acces la toate informațiile din firmă

În curând, vei putea afla dacă vreunul dintre colegii tăi e mai bine plătit decât tine. Totul se datorează unei decizii legislative la nivelul Uniunii Europene, ce se va aplica în curând și la noi în țară.

Concret, conform celor prevăzute de Directiva (UE) 2023/970 privind transparența salarială și egalitatea de remunerare, salariații vor avea dreptul să știe nivelul lefurilor din firma pentru care lucrează.

Cu alte cuvinte, vei putea afla dacă ești plătit corect și corespunzător cu funcția pe care o ocupi.

Salariul angajaților de la privat, pus pe tapet

„În momentul în care statul român va transpune în practică directiva, salariații:
-vor avea dreptul sa stie care este salariul, încă din faza de depunere a candidaturii;
-vor avea dreptul să afle care sunt criteriile de stabilire a salariilor, primelor și a altor beneficii;
-vor avea dreptul să ceară informații referitoare la propriul salariu, comparativ cu ceilalți angajați pe poziții similare”, prevede actul normativ european”, explică avocatnet.ro.

„Atunci când se evaluează dacă lucrătorii de sex feminin și cei de sex masculin prestează aceeași muncă sau o muncă de aceeași valoare, evaluarea cu scopul de a stabili dacă lucrătorii se află într-o situație comparabilă nu se limitează la situațiile în care lucrătorii de sex feminin și cei de sex masculin lucrează pentru același angajator, ci se extinde la o sursă unică ce stabilește condițiile de remunerare. Există o sursă unică atunci când aceasta prevede elementele remunerației care sunt relevante pentru compararea lucrătorilor.

Evaluarea cu scopul de a stabili dacă lucrătorii se află într-o situație comparabilă nu se limitează la lucrătorii angajați în același timp cu lucrătorul în cauză.

În cazul în care nu se poate stabili niciun comparator real, se permite utilizarea oricăror alte dovezi pentru a dovedi presupusa discriminare în privința remunerării, inclusiv statistici sau o comparație a modului în care ar fi tratat un lucrător într-o situație comparabilă”, mai prevede directiva.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele