16 mai 2023 | 15:36

Premieră. O pastilă antidot pentru contaminarea radioactivă, testată pe voluntari în Statele Unite ale Americii

ULTIMA ORĂ
Premieră. O pastilă antidot pentru contaminarea radioactivă, testată pe voluntari în Statele Unite ale Americii

O pastilă antidot pentru contaminarea radioactivă a început să fie testată pe voluntari în Statele Unite ale Americii, în premieră. Un eșantion format din 42 de oameni va primi medicamentul în diferite doze.

Pastilă pentru contaminarea radioactivă, testată pe voluntari

Primul test pe oameni al unui medicament ce a fost conceput pentru a elimina contaminarea radioactivă dăunătoare din organism a început în Statele Unite ale Americii. Pastila, denumită HOPO 14-1, ar acționa împotriva mai multor materiale ce ar putea fi folosite în arme, inclusiv uraniu.

Dacă se va dovedi eficient și sigur, medicamentul va putea proteja împotriva posibilelor daune cauzate de accidente nucleare sau atacuri teroriste. Efectele secundare vor fi verificate pe aproximativ 42 de voluntari care vor încerca doze diferite.

Cercetătorii care conduc studiul de la SRI International din Menlo Park, California, au transmis că vor monitoriza intensiv siguranța pacienților și că rezultatele primei faze a studiului sunt așteptate în anul 2024. Proiectul este finanțat de către agenția guvernamentală americană National Institutes of Health.

Medicamentul ar putea proteja împotriva atacurilor cu bombe murdare

Bombele murdare, cunoscute și cu numele de dispozitive de dispersie radiologică sau RDD, conțin materiale explozibile amestecate cu undele radioactive, astfel că, după ce explodează, zona deflagrației va fi contaminată.

Spre deosebire de o bombă nucleară, ale cărei efecte se pot răspândi pe mii de kilometri pătrați, norul de radiații de la o bombă murdară ar putea fi dispersat pe o rază de câteva blocuri sau kilometri de la explozie.

Expunerea la radiații poate afecta ADN-ul, țesuturile și organele unei persoane, provocând numeroase boli, inclusiv cancer, motiv pentru care ar fi util un medicament ce ar putea contracara unele dintre efecte.

Ce medicamente există în prezent împotriva contaminării radioactive

În prezent există două injecții diferite de substanțe ce pot fi utilizate pentru a trata persoanele care au fost expuse la plutoniu radioactiv, americiu sau curiu.

În plus, tabletele de iod pot fi folosite pentru protejarea oamenilor în cazul în care iodul radioactiv a fost eliberat în mediul înconjurător. Acesta le-a fost administrat oamenilor în anul 1986, atunci când a avut loc un accident nuclear la centrala de la Cernobîl.

O altă pastilă, albastru de Prusia sau hexacianoferrat de potasiu feric, poate ajuta la eliminarea cesiului și a taliului radioactiv.

Dacă medicamentul HOPO 14-1 funcționează, ar fi o altă pilulă care ar putea fi adăugată la stocul de rezerve, oferind protecție împotriva uraniului și neptuniului, pe lângă plutoniu, americiu și curiu, potrivit BBC.

Deși până acum nu a avut loc un atac cu bombe murdare de succes nicăieri în lume, au existat încercări. În anul 1996, rebelii din Cecenia au plasat o bombă care conținea dinamită și cesiu-137 radioactiv în parcul Izmailovo din Moscova. Serviciile de securitate au descoperit locul în care se afla și au dezamorsat-o.

În anul 1998, serviciile de informații din Cecenia au găsit și dezamorsat o bombă murdară ce fusese plasată în apropierea unei linii de cale ferată.