14 mai 2023 | 19:56

Animalul din România care poate distruge o gospodărie întreagă. Ucide tot în cale și este la fel de periculos precum lupii sau urșii

Generalist
Animalul din România care poate distruge o gospodărie întreagă. Ucide tot în cale și este la fel de periculos precum lupii sau urșii

Fauna țării este una destul de variată, însă anumite animale pot fi de-a dreptul periculoase, atât pentru om cât și pentru gospodăria sa. Află care este animalul din România care poate distruge o întreagă gospodărie.

Anumite animale care trăiesc în jurul gospodăriilor oamenilor reprezintă o adevărată năpastă pentru românii din mediul rural. Unele dintre ele îi lasă pe oameni cu adevărate pagube, fiind uneori o teamă mai mare decât lupii și urșii care coboară din pădure în orașe în căutare de hrană.

Animalul despre care vorbim astăzi, nu atacă doar animalele, uneori și oameni fiind vizați, pătrunzând în curțile acestora și fiind foarte greu de capturat. Este întâlnit cu precădere în zonele de câmpie, cu membre scurte și gheare lungi, iar botul este turtit în timp ce coada este una stufoasă.

În medie, acesta cântărește aproximativ 4 kilograme, iar mediul de viață este cel care determină de cele mai multe ori speranța sa de viață, în sălbăticie trăind până la cinci ani. Dihorul este un animal înfricoșător pentru oamenii de la sat și nu numai.

De cele mai multe ori, acesta intră în curțile oamenilor pentru a prinde păsări, în special găini. Este greu de observat de către oameni, preferând să se ascundă în locurile întunecate și înguste. În ceea ce privește capacitățile sale de prădător, acesta dă dovadă de multă răbdare, uneori așteptând chiar și câteva ore pentru o pradă bună.

Datorită ghearelor lungi de care dispun, dihorii se pot urca în copaci sau săpa gropi, fiind locurile în care se mai ascund. O altă pradă preferată de dihori este reprezentată de gâște sau iepurii sălbatici. Din „meniul” acestui animal mai fac parte insectele, rozătoarele, broaștele, șerpii, șopârlele sau cârtițele.

În ceea ce privește atacurile asupra oamenilor, acesta nu reprezintă un real pericol pentru că momentul când ar face acest lucru ar fi doar atunci când se încearcă a fi scos din vizuină sau când este prins într-un colt, fără a mai avea șansă de scăpare.

Deși sunt considerați a fi niște dăunatori foarte problematici, dihorii se pot dovedi a fi și utili în unele cazuri. Drept urmare, se apelează la dihori pentru a fi transportate cablurile prin conductele de o lungime mare, iar de-a lungul timpului au fost folosiți chiar și de către specialiștii de la NASA.

Dihor

Dihorul, cunoscut și sub denumirea de puriciul comun, negru sau purici de pădure, dihor european, sau dihorul sălbatic, este un carnivor de mici dimensiuni aparținând familiei Mustelidelor. (Foto: Wikipedia)

Dihorul se regăsește în România și poate distruge o gospodărie întreagă

De obicei, este suficientă o găină pentru a-i satisface apetitul, însă pe celelalte le mușcă pentru a le lua în vizuina sa. Este un animal purtător de boli, iar prada sa poate fi infectată cu rabie. Pentru a-l ține la distanță de păsările din curte, cotețele trebuie prevăzută cu plasă mică.

De specificat despre dihori este și faptul că sunt animale nocturne. Aceștia nu se deplasează foarte mult pentru hrană și de obicei actionează singuri. Nu același lucru poate fi spus și despre jderi.

Cum scapi de dihori

Se știe despre acest animal că este sensibil la mirosuri, astfel că îi displace mirosul de câine sau de capră. Unii gospodari aleg să pună cușca câinelui lângă cotețe, în timp ce alții atârnă piei de țapi, datorită mirosului ținându-i pe dihori la distanță.

Aparatele cu ultrasunete mai pot reprezenta o altă metodă de a ține dihorii la distanță, având în vedere că sunetul ascuțit al acestora poate fi afectat, dându-le dureri de urechi. Gospodarii mai bătrâni apelează la ungerea pereților cu smoală, în timp ce alții preferă otrava specială pentru dihori.

Mai existăă si alte metode prin care poți combate prezența dihorilor. Fiind animale de nooapte, orice zgomot cât de mic îi poate îndepărta. Drept urmare, nu puțini sunt proprietarii care au instalat aparate de radio în țarcurile găinilor astfel încât să descurajeze atacul acestor prădatori. Iar aceasta metodă s-a arătat a fi destul de eficientă.

O altă modalitate sunt capcanele mecanice care pot fi folosite si ele pentru a ține dihorii la distanță de cotețul animalelor din curte.