10 mai 2023 | 17:02

Cine sunt deputații PNL care au votat împotriva legii despre care Simion spune că „fură copiii” românilor. Un deputat AUR i-a dat aviz favorabil în aprilie

ULTIMA ORĂ
Cine sunt deputații PNL care au votat împotriva legii despre care Simion spune că „fură copiii” românilor. Un deputat AUR i-a dat aviz favorabil în aprilie

Robert Sighiartău și Ben Oni Ardelean sunt deputații PNL care au votat, miercuri, împotriva proiectului de lege, alături de AUR. Aceștia și-au anunțat decizia pe Facebook spunând că proiectul a fost votat pe repede înainte. Legea care a scos AUR în stradă a primit aviz favorabil în aprilie de la Dan Tănasă, deputatul care azi era printre manifestanții care spuneau că statul îi ia pe copiii din familiile sărace.

Proiectul de lege care prevede prevenirea separării copilului de familie a fost inițiat de ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Gabriela Firea și azi a fost votat de PSD și PNL.

Însă deputații PNL Robert Sighiartău și Ben Oni Ardelean au făcut notă discordantă și au votat împotrivă alături de AUR.

„Este scandalos ce se întâmplă cu Proiectul de Lege privind prevenirea separării copilului de familie (PL-x nr. 145/2023) Comisia de Muncă a acționat noaptea ca hoții și a aprobat proiectul cu mici modificări, ignorând amendamentele și eforturile noastre de a îmbunătăți legea. Voi vota categoric împotriva lui!”, a scris Robert Sighiartău pe Facebook.

„Trist, dar adevărat!Proiectul de Lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie (PL-x nr. 145/2023) a fost adăugat rapid pe ordinea de zi a ședinței și a trecut la vot…Bineînțeles că am votat ÎMPOTRIVĂ și voi continua să urmăresc îndeaproape fiecare mișcare privind organizarea aceastei instituții care poate deveni oricând una abuzivă”, a declarat la rândul său Beni Ardelean pe Facebook.

Deputatul AUR care a dat aviz favorabil

Legea a scos azi în stradă simpatizanții AUR. Protestatarii au spus că legea are scopul de a despărți copiii de familiile lor și că această lege nu trebuie să treacă de parlament.

La începutul lunii aprilie proiectul de lege contestat atât de aprig de AUR a primit aviz favorabil din partea deputatului Dan Tănasă. Documentul poate fi văzut pe site-ul Camerei Deputaților.  Acesta s-a aflat azi în mijlocul protestatarilor și i-a încurajat pe oameni să se alăture protestului.

Ce prevede legea

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie, prin promovarea principiului interesului superior al copilului şi a respectării drepturilor copilului, promovarea bunăstării sociale, spirituale şi morale, a sănătăţii fizice şi mentale, pentru copilul expus riscului de separare de familie, promovarea, cu prioritate, a valorilor familiale, a menţinerii în familie a copilului expus riscului de separare şi integrarea lui 3 în comunitate, participarea copilului, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate, şi a familiei la deciziile care îl privesc.

„(1) Copilul este considerat în risc de separare de familie, dacă familia care se ocupă cu creşterea şi îngrijirea lui se confruntă cu una sau multe dintre următoarele situaţii:

  1. a) situaţia economică şi condiţiile de locuit precare existente în mediul său familial şi/sau în comunitate, respectiv situaţie de risc de sărăcie monetară sau sărăcie extremă;
  2. b) situaţia socială şi mediul nepotrivit creşterii şi educării copilului, care exercită influenţe negative asupra copilului;
  3. c) starea de sănătate precară a unuia sau a mai multor membri ai familiei, inclusiv dizabilitatea acestora;
  4. d) nivelul de educaţie scăzut al membrilor familiei;
  5. e) mediul abuziv, violent existent în familie şi comportamentele la risc care pot afecta negativ relaţiile dintre adulţi, copii şi dintre adulţi şi copii”, arată proiectul de lege.

Conform propunerii legislative „copilul este considerat a fi în risc de separare şi în anumite situaţii de vulnerabilitate cu care se confruntă, cum ar fi comportamentul delincvent, părăsirea repetată a domiciliului, consumul de alcool şi de droguri, tentativă de suicid şi abandonul şcolar, chiar dacă familia care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lui nu se confruntă cu niciuna dintre situaţiile prevăzute la alin. (1)”.

Proiectul mai prevede că „serviciul public de asistenţă socială realizează o evaluare a situaţiei de risc de separare în care se află copilul la domiciliul acestuia, fiind urmărite, cu prioritate, aspectele referitoare la caracterul permanent sau ocazional al situaţiei de risc, nivelul de dezvoltare fizică, psihologică, de educaţie şi sănătate, de securitate şi stabilitate ale copilului, apartenenţa lui la familie şi relaţiile intrafamiliale, capacitatea părinţilor de înţelegere a riscului la care este expus copilul, gradul lor de mobilizare şi de acceptare a propunerilor de sprijin, precum şi abilităţile parentale”.

„Dacă în urma evaluării unui copil şi a familiei acestuia, serviciul public de asistenţă socială constată că acesta se află în cel puţin o situaţie de vulnerabilitate, se va întocmi un plan de servicii, care se va aproba prin dispoziţie a primarului. Planul, care este întocmit pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, va cuprinde obligatoriu servicii şi activităţi destinate părinţilor, care pot consta în: informare, consiliere şi acompaniere în domeniul sănătăţii, educaţiei, ocupării forţei de muncă, locuirii şi protecţiei sociale; dezvoltarea abilităţilor parentale; facilitarea accesului acestora la beneficiile de asistenţă socială şi serviciile existente; referirea către servicii sociale, de educaţie, sănătate şi de ocupare a forţei de muncă”, mai indică sursa citată.

Va fi înfiinţat şi Observatorul Naţional al Copilului, care este u„n modul din cadrul unui sistem informatic dezvoltat şi administrat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie”.

„Observatorul Copilului reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate cu mijloace informatice pentru înregistrarea de către autorităţile administraţiei publice locale a copiilor aflaţi în situaţie de risc de separare de familie”, potrivit proiectului de lege.