09 mai 2023 | 14:25

Importanța sunetelor în timpul somnului: cum poți să ai mai puține coșmaruri în timp ce dormi

ACTUALITATE
Importanța sunetelor în timpul somnului: cum poți să ai mai puține coșmaruri în timp ce dormi

Redarea unui sunet, în combinație cu o terapie prescrisă în mod obișnuit, reduce coșmarurile și sporește bucuria în vise.

Ascultarea unui anumit sunet în timp ce dormim ar putea ajuta la stoparea coșmarurilor, au sugerat cercetările. Nu trebuie să fie un tip special de sunet, poate fi literalmente orice – trebuie doar să-l asociem cu o experiență pozitivă în timpul zilei, iar bingo, s-ar putea să ne trezim că dormim mai dulce ca urmare.

Această terapie bazată pe sunet se numește reactivare țintită a memoriei (TMR). În combinație cu o altă terapie care este prescrisă în mod obișnuit persoanelor cu coșmaruri cronice, s-a constatat că reduce frecvența viselor urâte ale participanților și crește frecvența celor mai vesele.

Deși acest lucru poate părea un truc frumos pentru a reduce teroarea nocturnă ocazională, coșmarurile cronice pot avea un impact asupra bunăstării fizice și emoționale, ceea ce înseamnă că această linie de cercetare nu este doar un pic de distracție sau un mijloc ușor de a dormi mai odihnitor, ci și clinic relevant.

Cercetările au sugerat că până la 4% dintre adulți au coșmaruri cronice în orice moment. Visele urâte frecvente sunt asociate cu un somn de proastă calitate, care este legat de numeroase probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, depresie și obezitate. S-a descoperit că visele urâte în sine ne afectează sănătatea în diferite alte moduri, inclusiv fiind asociate cu declinul cognitiv la copii.

Studiul nu este o „distracție”

„Există o relație între tipurile de emoții experimentate în vise și bunăstarea noastră emoțională”, a spus autorul principal Lampros Perogamvros într-o declarație. „Pe baza acestei observații, am avut ideea că am putea ajuta oamenii manipulând emoțiile din visele lor. În acest studiu, arătăm că putem reduce numărul de vise emoționale foarte puternice și foarte negative la pacienții care suferă de coșmaruri.”

Un instrument comun este terapia cu repetiții cu imagini (IRT), care implică o întorsătură pozitivă pe o experiență negativă, rescriind efectiv un scenariu potențial traumatic.

În studiul, publicat în octombrie anul trecut, 36 de persoane care au fost diagnosticate cu o tulburare de coșmar au primit o ședință IRT în care li s-a cerut să creeze o versiune mai pozitivă a unui coșmar frecvent. Jumătate dintre participanți au avut apoi o sesiune de TMR și au fost instruiți să lege versiunea revizuită a coșmarului lor de un sunet. Participanții rămași nu au fost expuși la sunet și, ca atare, au acționat ca grup de control.

Sunetul folosit în acest caz a fost acordul neutru de pian C69, care a fost cântat printr-o bandă pentru cap timp de o secundă la fiecare 10 secunde în timp ce participanții dormeau.

Folosind o combinație a celor două terapii, cercetătorii au observat o reducere a frecvenței viselor urâte ale participanților și o creștere a emoțiilor visurilor mai fericite.

De fapt, numărul mediu de coșmaruri săptămânale a fost de peste 15 ori mai mic la sfârșitul studiului decât era la început, scăzând de la 2,94 coșmaruri pe săptămână la doar 0,19 după două săptămâni de terapii combinate. Reducerea a fost mult mai puțin accentuată pentru grupul de control, a cărui frecvență medie săptămânală a coșmarurilor a scăzut de la 2,58 la 1,02.

După trei luni, această reducere a fost susținută: în timp ce frecvența coșmarurilor a crescut ușor la 0,33 și 1,48 pentru fiecare grup respectiv, ea a rămas mult mai mică decât valoarea inițială.
„Am observat o scădere rapidă a coșmarurilor, împreună cu visele care au devenit mai pozitive din punct de vedere emoțional”, a spus Perogamvros. „Aceste descoperiri sunt foarte promițătoare atât pentru studiul procesării emoționale în timpul somnului, cât și pentru dezvoltarea de noi terapii.”