09 mai 2023 | 12:16

Ministrul Mediului, precizări despre Programul Casa Verde Fotovoltaice. Veste bună pentru cei interesați

ULTIMA ORĂ
Ministrul Mediului, precizări despre Programul Casa Verde Fotovoltaice. Veste bună pentru cei interesați

Înscrierile pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice vor începe vineri, 19 mai, urmând să fie făcute treptat pentru fiecare regiune în parte. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a menționat că cei interesați scapă de birocrație, în contextul în care programul este complet digitalizat.

Ministrul Mediului, despre bugetul programului

Tánczos Barna a menţionat că bugetul Programului Casa Verde Fotovoltaice este unul fără precedent, de două miliarde de lei.

„Un buget care ne permite în primă fază alocarea a cel puţin 75.000 de finanţări pentru 75.000 de gospodării, după care, anul acesta, pentru prima dată, asigurăm finanţare pentru asociaţiile, ONG-urile, asociaţiile şi fundaţiile care prestează servicii sociale”, a spus ministrul.

Ministrul Mediului: „Parohiile vor putea aplica”

Tánczos Barna a adăugat că parohiile vor putea aplica pentru câte un sistem fotovoltaic. Oficialul a precizat că vor fi alocate câte trei zile lucrătoare pentru fiecare euroregiune.

„Am decis să deschidem aplicaţia pentru euroregiuni pentru a reduce presiunea pe sistemul informatic. Am alocat trei zile lucrătoare pentru fiecare euroregiune. În zilele nelucrătoare, platforma va fi închisă. Dacă în prima zi nu se termină fondurile, urmează încărcarea cererilor documentelor în platformă în următoarea zi lucrătoare.

Am aşezat regiunile de dezvoltare în ordine alfabetică. Vom începe cu Bucureşti-Ilfov, iar bugetul este alocat pe fiecare euroregiune, proporţional cu numărul de case unifamiliale intabulate în euroregiunea respectivă din totalul de 3 milioane de astfel de imobile intabulate în România”, a mai precizat Tánczos Barna.

Programul Casa Verde Fotovoltaice, digitalizat

Conform ministrului Mediului, Programul Casa Verde Fotovoltaice, al cărui buget este de două miliarde de lei, este unul complet digitalizat. Astfel, beneficiarii nu trebuie să trimită dosare la București, ci doar să le încarce online, într-o platformă administrată de Administraţia Fondului pentru Mediu.

„Prin această simplificare şi digitalizare reducem birocraţia, fără doar şi poate. Ne aflăm deja în perioada de implementare a programului pentru că pe 2 mai a început înscrierea companiilor care vor instala panourile fotovoltaice, acele companii, care în prealabil trebuie să obţină documentele şi certificatele de la ANRE.

În momentul de faţă sunt peste 250 de companii deja înscrise în program şi mai sunt câteva sute care aşteaptă la ANRE emiterea documentelor. Interesul din partea companiilor este unul uriaş. Acest lucru este un lucru bun, pozitiv pentru că cetăţenii vor avea posibilitatea să aleagă dintre mai multe companii, mai multe oferte, oferte care după aceea se transformă în contracte semnate cu beneficiarii.

Interesul nostru este să punem la dispoziţia cetăţenilor, beneficiarilor cât mai multe opţiuni posibile şi să aleagă cea mai bună variantă din punct de vedere financiar şi tehnic”, a precizat ministrul Mediului.

Premieră în cadrul programului. Ce au de făcut cei interesați

Totodată, ministrul Mediului a spus că va avea loc o premieră în cadrul programului, în sensul în care spre deosebire de anii trecuți, nu mai este nevoie de liste preliminare din partea instalatorilor.

„Foarte importantă o altă modificare faţă de anii trecuţi. Nu este nevoie de liste preliminare din partea instalatorilor. Am auzit că în continuare există companii care fac liste. Există în continuare potenţiali beneficiari care se înscriu la companii pe anumite liste. Nu este nevoie de asemenea liste pentru a participa în program. (…)

În momentul în care persoana fizică introduce datele şi primeşte confirmarea din partea sistemului că da, aplicaţia a fost încărcată şi este finanţabil, după aceea are posibilitatea să aleagă instalatorul.

Într-adevăr, în anii trecuţi, instalatorii făceau listele, le încărcau în sistem, de fapt, duceau dosarele la Bucureşti, stabileau ordinea pe listă în funcţie de criteriile personale, nu ştiu pe ce criterii făceau aceste companii ordinea, cine este primul, cine este ultimul, cine intră, cine nu intră.

Am eliminat această posibilitate. A fost o soluţie incorectă pentru cetăţeni, am eliminat-o”, a mai spus ministrul Mediului, precizând că fiecare persoană poate încărca documentele cerute în platforma electronică din momentul deschiderii aplicaţiei.

Ulterior, fiecare potențial beneficiar poate alege dintre ofertele din partea companiilor care în regiunea respectivă, judeţul respectiv, în oraşul, în satul respectiv instalează astfel de sisteme fotovoltaice.