08 mai 2023 | 08:00

România, la coada Europei, din nou: cât de mult se muncește pe meleaguri mioritice, de fapt

ACTUALITATE
România, la coada Europei, din nou: cât de mult se muncește pe meleaguri mioritice, de fapt

Românii nu au fost niciodată adepți de ore suplimentare și nu nici nu vor începe acum. Pe de altă parte, nu te-ai fi așteptat să fie aproape de coada clasamentului când vine vorba de acest subiect. Cifrele publicate la nivel european nu ilustrează însă o imagine foarte bună a acestei realități autohtone.

La nivel european, aproximativ 7% dintre persoanele angajate au efectuat ore suplimentare la muncă, cu o medie de 49 de ore pe săptămână dacă nu mai mult, pe săptămână. Eurostat a încercat să tragă o concluzie pe acest subiect analizând efortul de la locul principal de muncă, luând în calcul faptul că există și persoane care activează în 2-3 locuri.

angajati-UE-ore-suplimentare

Românii nu sunt amatori de ore suplimentare

Cei mai mulți dintre cei care fac ore suplimentare la nivel european activează în domenii independente, aproximativ 30%. Dintre angajați, doar 4% fac ore suplimentare ca medie europeană. Ca domenii, un program de lucru prelungit se întâlnește în agricultură, silvicultură și pescuit (28% din totalul lucrătorilor calificați din agricultură, silvicultură și pescuit) și al managerilor (24%) în comparație cu orice alt grup ocupațional important (toate cu mai puțin de 8%), conform Economedia.ro.

Cei mai mulți europeni care fac ore suplimentare la muncă se întâlnesc în Grecia. Este vorba de aproximativ 13% dintre muncitorii din această țară care optează pentru program prelungit. Explicația, deși nu este foarte clară, s-ar putea să aibă legătură cu faptul că aceasta este o economie dominată de ospitalitate, domeniu afectat de o criză acută de personal. Astfel, orele suplimentar devin nu de puține ori inevitabile. Pe locurile 2 și 3 din clasament sunt plasate Franța și Cipru cu câte 10% din populația activă.

La coada clasamentului, cu doar 1% din populație se află trei țări la egalitate, Bulgaria, Lituania și Letonia. România este poziția a patra de la coadă, cu 2,2 procente dintre angajați înregistrând ore suplimentare în 2022. Cu alte cuvinte, din nou, nu avem cu ce să ne mândrim. Pe de altă parte, este ceva important de desprins ca filozofie de viață și din faptul că românii își respectă timpul liber.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele