Anii ’70 au fost revoluționari în cinematografele din România. De cele mai multe ori, un film este remarcabil atât datorită sceneriului, cât și actorilor care creează personaje memorabile. Este și cazul actriței Margareta von Krauss, care s-a făcut remarcată datorită comediei românești ‘Astă seară dansăm în familie’, din anul 1972.
Margareta Krauss, una dintre cele mai emblematice actrițe din România, a făcut furori în comedia românească „Astă seară dansăm în familie”, film regizat de Geo Saizescu. Actrița a jucat alături de Dem Rădulescu, interpretarea ei fiind una de excepție. Din păcate, deși era destul de iubită de public, Margareta Krauss a dispărut subit din România, preferând să se mute peste hotare.
Margareta Krauss s-a născut în anul 1946 la București. A urmat ”Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale” (”IATC”) din București pe care ar fi trebuit sa-l termine in 1971 la clasa prof. Sanda Manu. Cu toate acestea, numele ei nu figurează în registrul „Personalitati”, la „Actori„.
Margareta făcea parte dintr-o familie a cărei mamă era româncă, iar tatăl de origine germană. Ani la rând, familia ei a avut de suferit din cauza instaurarii partidului comunist la București.
Membrii familiei au rămas fără bunurile materiale, iar tatăl său a fost arestat. Rămasă doar cu mama sa, Margareta a fost îndrumată să ia calea teatrului. Perioada liceului a fost una grea pentru aceasta. După cum mărturisea în volumul de interviuri – Personalități române în Italia – autobuzul care o ducea la liceu trecea prin fața închisorii Văcărești, acolo de unde tatăl ei o saluta uneori.
Totodată, pentru a putea susține examenul pentru facultate, mama ei s-a văzut nevoită să divorțeze de tatăl ei aflat la închisoare, pentru ca tânăra actriță să nu aibe de suferit.
A studiat la Institutul National de Artă Cinematografică și Teatrală la clasa maestrei Sanda Manu. Margareta a terminat ca șefă de promoție în 1971, iar drumurile i-au fost imediat deschise spre teatrele din București. În anul 1972 apărea comedia românească ‘Astă seară dansăm în familie’, sub regia lui Geo Saizescu, tânăra absolventă fiind invitată să joace un rol.
Deși cariera sa se anunța una promițătoare, Margareta Krauss a decis să părăsească țara pentru a se căsători. S-a mutat la Torino cerând cetățenie germană după tatăl ei.
Din păcate, drumul spre actorie din România în Italia nu a fost tocmai ușor. După ce a petrecut câțiva ani în Italia, statul român i-a solicitat o sumă de bani pentru despăgubirea studiilor din România. A început, însă, să o ia de la capăt într-o țară străină. Ulterior s-a stabilit la Milano, acolo unde a jucat în mai multe filme și piese de teatru, timp de 40 de ani.
La Milano a jucat în spectacole în cadrul Teatrului Uomo, ca mai apoi să evolueze pe scena unor importante teatre din oraș: Franco Parenti, Carcano, Piccolo Teatro, Teatro Filodrammatici și apoi în alte orașe din Italia. După anii ’80 a fost solicitată să joace în filme internaționale, precum Elvis & Mariylin” de Armando Manni in 1988, “Rebus” în 1989, “Il nido di ragno”, “Anna”
În ’90, Margareta s-a reîntors în România, pentru a face traducerile echipei care făcea filmări. În Capitală nu mai avea nicio rudă, doar vechi prieteni. În 1997 a fost invitată de onoare la Gala UNITER dedicată filmului și teatrului românesc.
Ulterior, ea a mai revenit în România datorită filmului “Mafalda di Savoia”, o producție italiană în regia lui Maurizio Zaccaro, în care Margareta Krauss interpreta rolul reginei Elena de Montenegro, devenită Elena de Savoia. Producția a fost filmată îna România, la București.
Margareta Krauss a fost considerată o actriță a dramei, o actriță pliată după rolurile pe care le-a interpretat. Totuși, Margareta adora să joace în comedii. Din nefericire, o boală necruțătoare a răpus-o în aprilie 2009, la Milano. Margareta fusese diagnosticată cu cancer.
Înainte de a se stinge din viață, Margareta Krauss a organizat în Italia o seară românească, acolo unde a recitat Mioriția și Balada lui Ciprian Porumbescu.