05 mai 2023 | 11:13

De ce pun oamenii sare în cafea: adevărul din spatele unui obicei ciudat

ACTUALITATE
De ce pun oamenii sare în cafea: adevărul din spatele unui obicei ciudat

În prezent, pe internet, se desfășoară un obicei cât se poate de ciudat și care se viralizează de la zi la zi: oamenii obișnuiesc să adauge sare în cafea, iar motivul din spate te-ar putea uimi.

Metoda a fost popularizată de utilizatorul Twitter BirdRespecter, cel care le-a spus urmăritorilor săi că „un pic de sare în cafea îndepărtează aproape în întregime amărăciunea acesteia. Eu chiar credeam că toată lumea știe acest truc”, a declarat acesta.

Ai avea dreptate să fii sceptic în ceea ce privește obiceiul bizar, de vreme ce sarea în cafea este asociată, de regulă, cu remediul pentru prea mult alcool.

„În general, salinitatea poate amplifica dulceața și poate, de asemenea, atenua sau reduce amărăciunea”, a mai spus utilizatorul de Twitter.

Studiul care a testat teoriile utilizatorului de Twitter de dinainte ca el să le emită

„Aproape toate studiile psihofizice publicate arată că sarea fie suprimă, fie nu are niciun efect asupra altor arome”, a scris o echipă de cercetători, în Nature, în 1997.

„Pentru a reconcilia această contradicție, am propus ca sărurile să filtreze selectiv aromele, astfel încât gusturile neplăcute (cum ar fi amărăciunea) să fie înlocuite de cele gustoase (cum ar fi dulceața), crescând astfel importanța și/sau intensitatea acestora din urmă”, au scris oamenii de știință.

Pentru studiu, echipa a adăugat uree în diferite cantități, într-o băutură care conține variabile de zahăr și sare. Toate combinațiile posibile de băuturi au fost apoi date voluntarilor pentru a evalua amărăciunea și dulceața.

„Așa cum s-a prezis, a existat o suprimare selectivă a componentelor gustului, totul datorat acetatului de sodiu”, au punctat, de asemenea, aceștia.

„Amărăciunea ureei a fost suprimată mult mai mult de sare decât a fost dulceața zaharozei. În consecință, amestecurile zaharoză-uree cu sare adăugată au fost relativ mai puțin amare și mai dulci decât atunci când nu a fost adăugat acetat de sodiu”, s-a concluzionat.

Totuși, dacă ții la sănătatea ta, ar trebui să ții cont de faptul că sarea nu este deloc bună pentru organism, dacă este consumată în cantități mai mari decât limita normală.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele