03 mai 2023 | 08:01

Incident înainte de încoronarea Regelui Charles. Un bărbat, arestat aproape de Palatul Buckingham. „S-a efectuat o explozie ca măsură de precauție”

ULTIMA ORĂ
Incident înainte de încoronarea Regelui Charles. Un bărbat, arestat aproape de Palatul Buckingham. „S-a efectuat o explozie ca măsură de precauție”

Un incident de securitate a avut loc, marți seară, cu câteva zile înainte de încoronarea Regelui Charles al III-lea. Un bărbat a fost arestat în apropiere de Palatul Buckingham, iar specialiștii au efectuat o explozie controlată, ca măsură de precauție. Autoritățile britanice au explicat ce s-a întâmplat.

Motivul pentru care a fost necesară intervenția autorităților

Bărbatul a fost arestat după ce s-a apropiat de porţile Palatului Buckingham aruncând în parc ceea ce se presupune a fi nişte cartuşe. Individul a fost suspectat că era înarmat cu un cuţit. Arestarea a avut loc marţi în jurul orei locale 19.00 (18:00 GMT), cu câteva zile înaintea încoronării regelui Charles al III-lea, ce va acea loc sâmbătă, 6 mai.

„Un perimetru de securitate a fost stabilit după ce asupra bărbatului a fost găsită o pungă suspectă. Specialiştii s-au deplasat la faţa locului şi, în urma unei evaluări, s-a efectuat o explozie controlată, ca măsură de precauţie”, au transmis poliţiştii într-un comunicat, precizând că „nu au fost semnalate împuşcături şi niciun agent de poliţie sau persoană din public nu a fost răniţi” și că nu tratează cazul ca pe unul de terorism.

Conform presei britanice, Regele Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, şi soţia sa Camilla, în vârstă de 75 de ani, nu se aflau în acel moment în Palatul Buckingham. Serviciile monarhului nu au făcut niciun comentariu în urma acestui incident.

Lunetiști și agenți sub acoperire la încoronare

Circulaţia pe strada ce duce către Palatul Buckingham a fost închisă în vederea organizării ceremoniei de încoronare a Regelui Charles al III-lea, prima ce va avea loc în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord după 70 de ani.

La procesiunea ce se va desfăşura de la Palatul Buckingham la Abaţia Westminster, ce face parte din ceremonia de încoronare, se aşteaptă să asiste un public extrem de numeros. Mii de soldați vor participa la aceasta, pentru menținerea ordinii.

De altfel, măsurile de securitate ce au fost luate pentru această procesiune se numără printre cele mai importante din ultimii ani. Va fi declarată o interdicţie de zbor deasupra centrului Londrei și vor fi folosiţi lunetişti pe acoperiş şi agenţi sub acoperire, precum şi detectoare asemănătoare celor de pe aeroport și câini sniffer.